Příbram se chystá na změnu dopravního systému!

Ilustrační foto: IDSK

PŘÍBRAM – Cestující by měli mít od léta lepší možnosti cestování po městě i do Prahy. Město plánuje propojit svou městskou hromadnou dopravu s Pražskou integrovanou dopravou (PID).

To by znamenalo, že lidé by mohli jezdit na jednu jízdenku všemi autobusy na území Příbrami i v Praze. Zároveň by se měly optimalizovat některé nevytížené linky.

Nyní platí cestující při přestupu mezi krajskými linkami a MHD znovu při nástupu do návazného spoje. Například ti, kteří se vracejí z Prahy a jedou dál spojem MHD do jiné části města nebo do některé z osad, musí zaplatit dvakrát. To by se mělo změnit díky spolupráci města s Integrovanou dopravou Středočeského kraje (IDS), která koordinuje veřejnou dopravu v regionu.

Nepůjde však o úplnou integraci do PID, městské linky zůstanou a trasy MHD by se neměly měnit. Při plné integraci by sice město nemuselo platit žádný finanční příspěvek, ale podle radnice by to znamenalo citelné omezení městských spojů.

Město proto usiluje o částečnou integraci, za kterou bude platit IDS poloviční příspěvek. Zároveň se vyškrtají některé nevytížené linky. Autobusové linky se přečíslují podle PID. Změny by mohly začít platit už v letní sezoně.