Orang pendek: Pokud tento tvor vůbec existuje, jedná se o předka člověka, tedy jakousi žijící fosilii?

Ilustrační obrázek. Zdroj: www.flickr.com

Na Sumatře se vypráví o bytosti zvané orang pendek již přes třicet let. Říká se, že žije v pralese na nejvyšších vrcholcích tohoto indonéského ostrova. Ale zdá se, že je to víc než jen legenda…

Malý lesní muž

Jeho jméno znamená v překladu „malý lesní muž“. Zahlédly jej prý už stovky osob, často ve velmi špatně přístupných a odlehlých místech. Téměř všichni popisují, že měří přibližně jeden a půl metru, je zavalitý a má krátké paže. Úplně se shodují v tom, že orang pendek má kráčet jako my, lidé, a to už je záhada.

Od roku 1995 pracovala v tomto terénu vědecká expedice, kterou finančně podporovala instituce Fauna and Flora International – v čele badatelů stála Deborah Martyrová a členové jejího týmu měli za to, že by mohl být orang pendek takovou žijící fosilií. Jeho vzhled totiž naznačuje, že by se mohlo jednat o Homo erectus, hominida, který předcházel ve vývojové linii Homo sapiens.

Badatelům se jej podařilo dokonce vyfotit. Navíc v pralesech na Sumatře objevili desítky stop, které by orang pendekovi mohly patřit – rozbor stopy totiž ukázal, že se jeho noha velmi podobá lidské, a to víc než noha jakéhokoliv primáta.

Rozbor DNA

Skupina britských dobrodruhů se roku 2001 vypravila do těchto pralesů, aby přinesla definitivní důkaz, který by existenci tvora objasnil. Získali dva pramínky chlupů, které by podle určitých parametrů mohly patřit orang pendekovi a ty zaslali na Deakinovu univerzitu v Melbourne, kde se z nich genetik Hans Brunner pokusil izolovat DNA.

Z jeho rozboru vyplynulo, že vzorek DNA z těchto chlupů neodpovídá žádnému popsanému druhu. Navíc Brunner zjistil další důležitou věc: genetický materiál nebyl lidský, ale patřil nějakému druhu, který se lidem bezpochyby podobá. A tak hypotéza, že orang pendek je skutečný předek člověka, jen zesílila.

Se stoprocentní jistotou nelze tvrdit zatím nic – pokud by se to ale podařilo, mohli bychom se pak vidět takoví, jací jsme byli na úsvitu svých dějin.

Diskuze ve světě vědy byla velmi horká a nadále pokračuje – někteří odborníci se totiž domnívají, že jde o odlišného člověka, než jsme my. Ten měl až na tyto raritní žijící výjimky vyhynout. Jiní zase tvrdí, že jde pouze o případ trpasličího vzrůstu. Takže kým nakonec je orang pendek? Výzkumy pokračují…