MPSV spustilo program hrazených profesních rekvalifikací. Nabídka je bohatá a využít ji může každý

Zdroj: Pexels/fauxels

ČESKO – V Česku scházejí řemeslníci. To je fakt, který pravděpodobně nepřekvapí nikoho, kdo se pokoušel sehnat elektrikáře či instalatéra apod. Právě to přivedlo Ministerstvo práce a sociálních věcí k tomu, aby vypsalo rozsáhlý program rekvalifikací, které se však zaměřují na mnohem širší spektrum činností než jen na ty řemeslné. Nabídka je pestrá, MPSV kurzy hradí až do výše sta procent jejich ceny a nabídku může využít skutečně každý.

Rekvalifikační kurzy dostupné pro každého

Již v lednu letošního roku MPSV otevřelo pro vzdělavatele a potenciální poskytovatele kurzů systém registrací. Po sestavení celé nabídky pak byl vytvořen web, kde již mohou zájemci vyhledávat kurzy dle kategorií a samozřejmě také toho, oč se sami zajímají. Rekvalifikační kurzy přitom může využít skutečně široká veřejnost, a to nejen lidé bez práce, ale i zaměstnaní či podnikající. Nabídka je rovněž určena např. studentům, rodičům na rodičovské dovolené apod. (kurzy jsou velmi rozmanité a nejkratší mají 16hodinovou dotaci, vypisovány jsou také na víkendy, aby byly dostupné i pro pracující, kteří by si např. rádi zvýšili kvalifikaci).

6,5 miliardy na vzdělávání

Kompletní nabídku kurzů je možné naleznout na webových stránkách jsemvkurzu.cz. Za zmínku nepochybně stojí celá řada kurzů zaměřujících se na zlepšení digitální gramotnosti a rozmanité digitální kompetence, tyto kurzy jsou pak ze strany ministerstva hrazeny z 82 procent. Dle slov ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) přitom do r. 2030 dojde k turbulentním změnám na trhu práce a právě digitální kompetence budou zcela zásadní. V nabídce je ale i nespočet dalších kurzů, které jsou hrazeny i ze sta procent. Ministerstvo práce a sociálních věcí totiž na tento projekt do roku 2025 vyčlenilo z Národního fondu obnovy 6,5 miliardy korun. Po roce 2025 by pak projekt měl pokračovat, ovšem financován by již měl být ze státního rozpočtu, nikoliv z evropských zdrojů.

Jedinou podmínkou pro registraci (přihlášení do kurzu prostřednictvím e-shopu) je Identita občana, resp. např. bankovní identita. Ačkoliv v rámci registrace (podávání přihlášky) musí také všichni souhlasit s tím, že budou zařazeni do evidence zájemců o zaměstnání na Úřadu práce, jedná se v podstatě jen o „technikálii“. Nikdo se tedy dle informací MPSV nemusí obávat, že by se najednou z daného titulu stal v očích Úřadu práce nezaměstnaným/uchazečem o zaměstnání. „Když vyplňujete přihlášku do kurzu, tak zaškrtne, že souhlasíte s tím, že budete zařazený do evidence zájemců o zaměstnání. Je to z toho důvodu, abychom měli možnost vzdělavateli prostřednictvím Úřadu práce zaplatit. Po úspěšném absolvování bude člověk z evidence vyřazený,“ ubezpečila ředitelka sekce zaměstnanosti na MPSV Kateřina Štěpánková.

MPSV si pak od nového projektu slibuje masivní podporu vzdělanosti v české populaci. Podle Štěpánkové ministerstvo počítá s tím, že by e-shop mohlo využít až 130 tisíc. lidí. „Je to nástroj, který navazuje na opravdu velmi silnou potřebu v příštích letech dokázat lidi na českém pracovním trhu dále vzdělávat,“ uzavřel ministr práce a sociálních věcí Jurečka.