Mnichovo Hradiště v obležení veteránů: Obří sraz k 70. výročí značky LIAZ!

Foto: Město Mnichovo Hradiště

STŘEDOČESKÝ KRAJ – Město Mnichovo Hradiště připomene v sobotu 27. května legendární značku nákladních vozů LIAZ ve velkém stylu!

Osobní setkání s veterány všech výrobních řad, účastníky Rally Dakar, koncerty, výstavy a promítání: to vše připravili organizátoři na den, kdy si připomeneme 70. výročí prvního vozu vyrobeného v mnichovohradišťském závodě a zároveň 20 let od sestavení posledního.

Nákladní vozy v ulicích

Návštěvníci se mohou těšit na průřez všemi modelovými řadami i specializovanými nástavbami LIAZ. Ve městě se v sobotu objeví více než 90 nákladních aut, včetně prvních a posledních vozů, dakarských speciálů, funkčních prototypů a dalších.

Exkurze historií

Na zájemce čeká exkurze autobusem Škoda 706 RTO po areálu, kde se nákladní vozy půl století montovaly.  Uvidí staré objekty včetně budovy někdejší textilky, nové haly a trosky komína odstřeleného vloni v říjnu. Mohou se vyfotit  u haly s typickou zubatou střechou.

Promítání a speciální model

Zajímavou částí programu bude rovněž promítání nového střihového filmu o LIAZu v městském kině a prodej originálního modelu značky LIAZ od společnosti SEVA, který vznikl speciálně k oslavám kulatého výročí.

Pamětníci Dakarské rallye

Na historii účasti vozů LIAZ v Dakarské rallye budou od 14 hodin vzpomínat pamětníci, včetně Jiřího Moskala, který pro LIAZ vybojoval v roce 1988 na Dakaru v kategorii kamionů 2. místo.

 

Pozvánka
Kde zaparkovat 

 

Velkou celodenní akci pořádá město společně s Klubem Mnichovo. Hradiště, muzeem města Mnichovo Hradiště a organizátory veteránských srazů majitelů vozů Škoda a LIAZ. Generálním partnerem akce je Nadační fond ŠKODA AUTO.