Dnes je 13. 12. 2025 a svátek má Lucie

Mléko z mlékomatu. Levnější a mnohem chutnější než z obchodu. Co je dobré o něm vědět

Mnozí z nás už pomalu neznají jiné mléko než krabicové. Má spoustu předností. Je trvanlivé, skladné a také levnější než jeho relativně čerstvé družky v lahvích. Některé děti si dokonce myslí, že mléko už takto zabalené přichází na svět. A je jim třeba vysvětlit, že onu mléčnou tekutinu nám dává kráva, ovšem bez kartonu Tetra Pack.

Mléko můžeme kromě klasické obchodní sítě zakoupit také v mlékomatu. Pro děti zajímavá podívaná. Mléko vytéká proudem tak, jak ho Pán Bůh stvořil. Mlékomaty nejsou žádnou novinkou. První průkopníci se u nás objevili přibližně v r. 2010. Počáteční nadšení ale vystřídaly problémy s odbytem. Média totiž začala upozorňovat na to, že čerstvé mléko může být nebezpečné. Lidé dostali strach a přestali jej kupovat. Mnohé automaty na mléko skončily ve ztrátě a jejich provoz musel být ukončen.

Výhody

Čerstvost. Je zaručená díky přímé a rychlé cestě mléka do automatu, samozřejmě za dodržení všech nutných hygienických podmínek. Mléko musí být zchlazeno na požadovanou teplotu, dodáno a do určité doby prodáno. Čerstvé mléko je tedy husté, bohaté na vitamíny a minerály, dále je zdrojem vápníku, bifidogenních kultur a bílkovin. Obsah tuku se pohybuje mezi 3,5 – 4 %.

Lepší chuť, vyšší obsah tuku. Mléko z mlékomatu obsahuje přibližně 4 % tuku, tedy mnohem více než mléko z obchodu, kdy plnotučné mléko má 3,5 % tuku a polotučné zpravidla 1,5 % tuku. Když mléko z mlékomatu necháte doma několik hodin odstát, utvoří se vám hustá „čepička smetany“. Díky vyššímu obsahu tuku mléko také lépe chutná.

Cena. Cena se může pohybovat různě. V mlékomatu poblíž Beskyd jsem nakoupila litr mléka za 18 Kč. V supermarketu stojí litr čerstvého plnotučného mléka přibližně 36 Kč a litr trvanlivého (tzv. krabicového) mléka 24 Kč. Díky kombinaci příznivé ceny a výborné chuti se mi stává jen výjimečně, že by před mlékomatem bylo prázdno. Vždy zde parkuje několik nedočkavých zákazníků. Navíc prodej mléka bývá často doplněn automatem na prodej jiných zemědělských výrobků, např. kysaného zelí. V tomto případě však nedoporučuji konzumovat oba výrobky zároveň.

Na co si dát pozor

To, že je mléko z automatu čerstvé a přírodní, je jeho velkou výhodou, ovšem zároveň také nevýhodou. Jelikož toto mléko neprochází žádnými technologickými úpravami, obsahuje velké množství živých mikroorganismů. (Vždyť přece pochází od krav a krávy žijí v chlévě a ten rozhodně není sterilní.) Může tedy obsahovat řadu pro člověka nebezpečných bakterií, např. Salmonella, Escherichia coli, Campylobacter jejuni, Listeria monocytogenes nebo Staphylococus aureus (tzv. zlatý stafylokok). Skrze mléko (typicky kozí či ovčí, ale také kravské) byl již také prokázán přenos boreliové infekce nebo virusu způsobujícího klíšťovou encefalitidu.

Pasterizace mléka

Řešení je však jednoduché. Mléko nekonzumujte syrové, ale převařte jej. V podstatě není nutné, aby přímo prošlo varem, stačí jej pasterizovat. Existuje několik druhů pasterizace, přičemž platí, že čím vyšší teplota, tím kratší doba. Rychlou je tzv. legislativní, mléko se zahřeje na 70 °C po dobu 15 sekund. K usmrcení patogenních bakterií se často aplikuje nižší teplota po delší čas, a to pasterizací při teplotě 63 °C po dobu 30 minut. Teploty však musí být dosaženo v celé potravině, nikoli jen např. na povrchu či na dně. V domácích podmínkách asi málokdo bude zkoumat teplotu mléka teploměrem a odměřovat dobu pasterizace. Pokud ovšem mléko necháte projít dlouhým varem (kromě toho, že rádo utíká z hrnce), snížíte jeho nutriční hodnotu.

Jsme méně imunní

Když jsem byla malá, kupovali jsem na horách mléko od jedné sousedky, která chovala krávy. Říkalo se, že nejlepší mléko je čerstvě nadojené, ještě teplé od krávy. Já ho měla ale raději vychlazené. Převařovalo se jen proto, aby déle vydrželo. Jak to, že lidé nic nechytli? Jedním z důvodů je prostý fakt, že nám obecně klesá imunita. Žijeme v relativně sterilním prostředí. Bakterie, které by našim prarodičům nevadily, by mnohé z nás dnes porazily. Občasný průjem po mléku se tehdy považoval za běžný jev málo zoceleného organismu, zatímco dnes víme, že může být projevem např. intolerance laktózy.

 

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Poradna

Vánoční nákupy v obchodech. Kolik času strávíme ve frontě a kde budeme čekat nejdéle

Vánoční nákupy v obchodech. Kolik času strávíme ve frontě a kde budeme čekat nejdéle

Čerstvý kapr, stromeček a dárky na poslední chvíli. Vánoční nákupy v přeplněných obchodech jsou pro mnohé noční můrou díky nekonečným frontám. Nervozita pak panuje nejen mezi nákazníky, ale také mezi samotnými ...
Nespavost trápí miliony lidí. Kvalitní spánek není luxus, ale nutnost

Nespavost trápí miliony lidí. Kvalitní spánek není luxus, ale nutnost

Spánek je základní životní potřebou, přesto jeho nedostatek trápí mnoho lidí. Nespavost, porucha spánku projevující se obtížným usínáním, častým nočním probouzením nebo předčasným ranním vstáváním, není jen nepříjemná. Takový spánek ...
Antibiotická rezistence – velká hrozba jak pro pacienty, tak pro medicínu. Jak se jí bránit

Antibiotická rezistence – velká hrozba jak pro pacienty, tak pro medicínu. Jak se jí bránit

Antibiotická rezistence patří podle Světové zdravotnické organizace WHO k největším zdravotním hrozbám současnosti. Ročně si na celém světě vyžádá přes milion obětí. Její zákeřnost spočívá v tom, že z dosud běžně léčitelných nemocí ...
Kouření je drahý koníček. Kolik kuřák ročně běžně prokouří a co za to lze pořídit

Kouření je drahý koníček. Kolik kuřák ročně běžně prokouří a co za to lze pořídit

Ceny cigaret v poslední době stabilně rostou. Na rozdíl od jiného zboží se však rozhodně nejedná o produkt, bez kterého bychom se nemohli obejít. Tedy čistě teoreticky, protože nejeden kuřák si ...
Vonné svíčky mohou Vánoce doslova otrávit. Co je dobré vědět, než je koupíte

Vonné svíčky mohou Vánoce doslova otrávit. Co je dobré vědět, než je koupíte

Svíčky k Vánocům neodmyslitelně patří. Nejen jejich záře, ale také jejich vůně. Vonné svíčky se těší oblibě celý rok, ale před Vánocemi patří mezi nejvíce žádané zboží. Jejich tvary a ...
Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

S nadcházející sezónou předvánočních nákupů i tradičních slevových akcí se výrazně zvyšuje riziko kyberpodvodů. Zločinci svůj klasický sortiment vždy „obohatí“ o nějakou novou praktiku, aby se dostalo na co nejvíce ...
Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky břišní patří k nejzávažnějším onkologickým onemocněním. Každý rok jí v České republice onemocní více než 2 500 lidí a téměř 2 300 pacientů na ni zemře. Šance na ...
Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Pořízení rovnátek, umělého chrupu nebo třeba jen korunky či můstku nejsou zdaleka levné záležitosti. Pacient běžně zaplatí i přes 10 000 Kč, takže očekává, že výrobek mu bude dobře sloužit. ...
Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Podzim, včetně listopadu, patří  k nejrizikovějším obdobím roku. V listopadu se dny výrazně zkracují. Stmívá se dříve, a to prodlužuje čas, kdy je zvěř aktivní. Zároveň se však snížuje viditelnost. ...
Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Moderní technologie nás obklopují na každém kroku. Na jedné straně nám vydatně ulehčují život, na straně druhé si vybírají svou daň. Stále více lidí se potýká s fenoménem známým jako ...