Rána jsou chladná, ale v poledne slunce ještě stále pořádně praží. Většinou nemáme chuť na vydatná jídla, ani na to trávit čas u sporáku ve sluncem vyhřáté kuchyni. Přinášíme tip na rychlý a jak jinak než lehký a zdraví prospěšný zeleninový salát. Hlavní ingrediencí jsou naložené kořeněné ryby v oleji, které běžně koupíte.
Celer jako potravina pro muže
Do tohoto receptu jsme úmyslně „propašovali“ celer. Ne každý ho má rád, a to je velká škoda. Šikovná hospodyňka si však dokáže poradit, a tuto zeleninu dovedně zamaskovat, třeba právě kořeněnou rybou. Celer totiž je, řečeno moderním jazykem, skutečná superpotravina. Má minimální kalorickou hodnotu (na 100 g kořenové části připadá něco přes 100 kJ), avšak obsahuje velké množství vitaminů a minerálů. Obzvláště je ceněn pro svůj obsah draslíku, železa a vápníku. Kromě toho obsahuje karotenoidy, vitamin C a vitaminy skupiny B. Komplex vitamínů B má příznivý vliv na nervy a mozek.
Muži by nyní měli zbystřit, protože v lidovém léčitelství se právě onen námi často opomíjený celer považuje za přírodní afrodisiakum, a to díky svému blahodárnému vlivu na mužskou potenci. Zlepšuje prokrvení a aktivitu pohlavních orgánů a také podporuje hormonální rovnováhu.
Zeleninový salát s rybími pepřenkami
Suroviny
Trocha kuskusu
1 červená/žlutá/zelená paprika nebo od každé trochu
Kousek celeru
Kousek mladé cukety
½ až celé malé balení kořeněných ryb nakládaných v oleji (např. pepřenky v oleji nebo ryby á la Matjes v oleji)
Postup
Celer nastrouháme nahrubo, šťavnatou mladou cuketu a papriku nakrájíme na malé kousky. Přidáme rovněž na kousky nakrájené nakládané ryby, a to včetně kořeněného oleje. Právě ten dodá celému pokrmu tu správnou chuť. Nakonec vmícháme potřebné množství tepelně upraveného kuskusu. Kuskus není potřeba vařit, stačí jej jen zalít horkou vodou v poměru 2:3 (tj. na 2 díly kuskusu, 3 díly vody). Množství a poměr ingrediencí zvolte dle své chuti, a podle toho, co doma naleznete. Fantazii se meze nekladou.