Dnes je 7. 12. 2025 a svátek má Ambrož

Zdravě, rychle a levně. Jak na guláš z hlívy ústřičné a proč právě z ní

Houbařská sezóna už je dávno pryč. Pokud vás však přepadne chuť na pokrm z hub, nevadí. Stačí si v obchodě pořídit hlívu ústřičnou. V kuchyni je hlíva velmi vděčnou houbou, protože její použití je skutečně všestranné. Navíc se může pochlubit prokazatelnými léčivými účinky. Určitě tedy neuškodí, pokud jí občas dopřejete výsady spočinout na vašem talíři a posléze ve vašem žaludku. Rychlým a kaloricky nenáročným receptem je hlívový guláš.

Hlíva jako lék

Je vědecky ověřeno, že hlíva díky svému obsahu β-glukanu příznivě působí na hladinu cholesterolu v krvi. To ovšem zdaleka není vše. Zvyšuje také odolnost vůči infekcím, ať už virovým, bakteriálním nebo plísňovým. Pomáhá při léčbě ekzémů, popálenin, údajně i hemeroidů. Snižuje potřebu opakovaného podávání antibiotik. Pokud ji potřebujete pro vyloženě léčebné účinky, pak ji budete muset koupit, např. v lékárně, ve formě koncentrovaného přípravku. Pokud si však na ní budete chtít i pochutnat, pak ji kupte jako čerstvou plodinu. A zkuste z ní udělat třeba guláš.

Jak na guláš z hlívy

Suroviny:

  • Hlíva ústřičná (jedno balení cca 400 g)
  • 350–400 g cibule (přibližně stejné množství jako hlívy)
  • Olej
  • Gulášové koření (pálivá a nepálivá paprika, kmín, chilli)
  • Sůl
  • Česnek

Postup

Na tuku orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli, kterou poprášíme sladkou paprikou a mícháme. Hlídáme okamžik, kdy cibule zesklovatí a chytí tmavší barvu. Pak přidáme nakrájenou hlívu a chvíli společně restujeme. Posléze zalejeme mírně vodou, přidáme další koření a sůl a necháme dusit. Přípravu značně urychlíme použitím tlakového hrnce. Pokud chceme u česneku zachovat jeho cenné vlastnosti, nepřidáváme jej v průběhu vaření, ale až do mírně vychladlého guláše. Guláš je pokrm, který chutná nejlépe, když má šanci se uležet. Podávat jej můžeme posypaný zelenou cibulkou nebo s jemnými kroužky syrové klasické cibule.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Poradna

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

S nadcházející sezónou předvánočních nákupů i tradičních slevových akcí se výrazně zvyšuje riziko kyberpodvodů. Zločinci svůj klasický sortiment vždy „obohatí“ o nějakou novou praktiku, aby se dostalo na co nejvíce ...
Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky břišní patří k nejzávažnějším onkologickým onemocněním. Každý rok jí v České republice onemocní více než 2 500 lidí a téměř 2 300 pacientů na ni zemře. Šance na ...
Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Pořízení rovnátek, umělého chrupu nebo třeba jen korunky či můstku nejsou zdaleka levné záležitosti. Pacient běžně zaplatí i přes 10 000 Kč, takže očekává, že výrobek mu bude dobře sloužit. ...
Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Podzim, včetně listopadu, patří  k nejrizikovějším obdobím roku. V listopadu se dny výrazně zkracují. Stmívá se dříve, a to prodlužuje čas, kdy je zvěř aktivní. Zároveň se však snížuje viditelnost. ...
Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Moderní technologie nás obklopují na každém kroku. Na jedné straně nám vydatně ulehčují život, na straně druhé si vybírají svou daň. Stále více lidí se potýká s fenoménem známým jako ...
Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Bohatá sněhová nadílka, která v posledních dnech napadla v některých regionech, mnohé zaskočila. Muži i ženy s nelibostí popadli lopaty a s údernou písní J. Nohavici na rtech „Večer to ...
Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Listopad nás obdařil prvními mrazíky, topná sezóna se už zkrátka rozjíždí naplno. Majitelé rodinných domů se na ni často poctivě připravují, jelikož jejich kamna a komíny dostávají každodenním topením pořádně ...
Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Ve dne zvládáme všechno. Pracujeme, řešíme úkoly, taháme těžké nákupy – a nic zvláštního necítíme. Ale jakmile se večer uložíme do ticha, tělo jako by se rozhodlo, že teď je ...
Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Letos v červnu začala platit novela zákoníku práce, která je označována jako flexinovela. Důvodem tohoto označení je snaha novely zvýšit flexibilitu – tj. pružnost pracovních vztahů tak, aby lépe vyhovovaly ...
Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Tmavá rajčata v našich končinách působí nezvykle. Jejich lesklý černý vzhled přitahuje zrak a vzbuzuje zvědavost. Pokud o jejich existenci nemáte tušení, možná budete pochybovat o tom, jakou zeleninu to ...