Hlíva jako lék
Je vědecky ověřeno, že hlíva díky svému obsahu β-glukanu příznivě působí na hladinu cholesterolu v krvi. To ovšem zdaleka není vše. Zvyšuje také odolnost vůči infekcím, ať už virovým, bakteriálním nebo plísňovým. Pomáhá při léčbě ekzémů, popálenin, údajně i hemeroidů. Snižuje potřebu opakovaného podávání antibiotik. Pokud ji potřebujete pro vyloženě léčebné účinky, pak ji budete muset koupit, např. v lékárně, ve formě koncentrovaného přípravku. Pokud si však na ní budete chtít i pochutnat, pak ji kupte jako čerstvou plodinu. A zkuste z ní udělat třeba guláš.
Jak na guláš z hlívy
Suroviny:
Mohlo by vás zajímat
- Hlíva ústřičná (jedno balení cca 400 g)
- 350–400 g cibule (přibližně stejné množství jako hlívy)
- Olej
- Gulášové koření (pálivá a nepálivá paprika, kmín, chilli)
- Sůl
- Česnek
Postup
Na tuku orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli, kterou poprášíme sladkou paprikou a mícháme. Hlídáme okamžik, kdy cibule zesklovatí a chytí tmavší barvu. Pak přidáme nakrájenou hlívu a chvíli společně restujeme. Posléze zalejeme mírně vodou, přidáme další koření a sůl a necháme dusit. Přípravu značně urychlíme použitím tlakového hrnce. Pokud chceme u česneku zachovat jeho cenné vlastnosti, nepřidáváme jej v průběhu vaření, ale až do mírně vychladlého guláše. Guláš je pokrm, který chutná nejlépe, když má šanci se uležet. Podávat jej můžeme posypaný zelenou cibulkou nebo s jemnými kroužky syrové klasické cibule.

