Zázvor je považován za superpotravinu. Může však také výrazně škodit

Zdroj: www.pexels.com

Zázvor si získává v naší kuchyni čím dál tím větší oblibu, a to zcela právem. Je totiž nejen chutný, ale má celou řadu zdravotních přínosů. V jeho případě však platí dvojnásob rčení Dobrého pomálu či Všeho s mírou. Kdy pomáhá a kdy škodí?

Omyly o zázvoru

Lidé se mnohdy přou o to, co zázvor vlastně je. Zelenina, či ovoce? Ani jedno. Zázvor je koření. Další sporným tvrzením bývá, že jíme jeho kořen. Nikoli. Zázvor je koření, které se získává z oddenků, nikoli z kořene, stejnojmenné rostliny zázvoru lékařského, resp. pravého. Na rozdíl od kořenů, které mají za úkol přijímat vodu a živiny z půdy, oddenek slouží rostlině jako podzemní zásobárna látek.

Jak zázvor pomáhá

Zázvor je známý mnoha zdravotními přínosy. Mezi hlavní patří zejména tyto:

  • Působí protizánětlivě a mírní bolest. Zázvor obsahuje látky (např. gingerol), které mají silné protizánětlivé a antioxidační účinky. Pomáhá tak snižovat záněty v těle, a to i chronického rázu, a také údajně pomáhá zmírňovat bolesti a otoky kloubů. Může také ulevit při menstruačních bolestech.
  • Podporuje trávení. Zázvor může pomoci při trávicích problémech typu nadýmání, plynatost a nevolnost, protože stimuluje produkci trávicích šťáv a enzymů potřebných pro trávení potravy.
  • Pomáhá snížit hladinu krevního cukru. Tento účinek není sice vědecky jednoznačně podložen, nicméně jak lidové léčitelství, tak i někteří odborníci považují zázvor za vhodný doplněk diety u diabetu 2. stupně.
  • Podporuje imunitu. Díky svým antioxidačním vlastnostem konzumace zázvoru může posílit imunitní systém, a jeho odolnost vůči infekcím.
  • Prospívá cévám a srdci. Zázvor údajně pomáhá snižovat krevní tlak a také hladinu cholesterolu.

Kdy zázvor škodí

Zázvor je tedy obecně výborným doplňkem stravy, protože působí v mnoha směrech pozitivně na zdraví. Nicméně jeho síla může být až agresivní, proto je potřeba konzumovat jej s velkou opatrností.

Doporučená denní dávka u zdravého člověka by neměla překročit 4 gramy čerstvého zázvoru nebo 1 gram (některé zdroje uvádějí 2 g) sušeného zázvoru. U citlivých osob, dětí, těhotných žen, seniorů a nemocných osob se doporučují dávky nižší. Dotyčný by si měl také vždy sám vysledovat, jak se po konzumaci zázvoru cítí a začínat s malým množstvím. Někomu např. nevadí jednorázově silný vývar z čerstvého zázvoru, ale při pravidelné konzumaci již cítí tzv. překyselení žaludku či pálení žáhy.

Kdo si musí dávat pozor

Při konzumaci zázvoru v jakékoli podobě by měli zvýšit svou opatrnost zejména lidé, kteří:

  • Užívají léky. Zázvor totiž může ovlivňovat účinky některých léků (např. na snížení krevního tlaku a léků na ředění krve).
  • Mají trávicí problémy. I když obecně zázvor trávení podporuje, lidé s citlivým trávením či s jeho poruchami, ho nemusí snášet. Může jim však vyhovovat velmi malé množství zázvoru a jen občas, např. jemný mírně slazený vývar z čerstvého zázvoru.
  • Trpí alergií. Někteří lidé mohou mít sníženou toleranci vůči zázvoru, či být na něj alergičtí. Tehdy se může objevit svědění, vyrážky či jiné problémy.
  • Jsou těhotní. Zázvor může ulevit při ranních nevolnostech, ale i u nerizikových těhotenství se doporučuje pouze malé množství a jen občas. Ve vyšších než doporučených dávkách, může totiž ovlivňovat svalovinu dělohy a podporovat její stahy.

Z pohledu alternativní medicíny zázvor zahřívá, proto není vhodný u stavů, které jsou samy spojeny s horkostí těla, např. bušení srdce, opary či návaly horka, protože hrozí, že by je zhoršoval.

Pokud se napijete silnějšího, navíc teplého zázvorového nápoje, pravděpodobně se zpotíte. Nechoďte v zimě tedy ihned ven, aby vás neofouklo. Ideální je dopřát si tento nápoj k večeru a zůstat již v teple domova.