Vytvořte si vlastní wellness v pohodlí domova

Patříte mezi milovníky relaxačních večerů v sauně nebo vířivce a současně disponujete vlastní zahradou, na které se ještě najde trocha volného místa? Potom není nic jednoduššího, než si zařídit vlastní domácí wellness zónu.

Saunové světy a profesionální wellness centra jistě mají něco do sebe, ale domácí pohodě se jen tak něco nevyrovná. Jen si představte, že na příští návštěvu wellness se ani nebudete muset převlékat. Doma nejspíš nikoho nepohorší, když si na sobě necháte rovnou jen spodní prádlo, které odložíte až před vstupem do vířivky či sauny. A jak by takové domácí relaxační centrum mohlo vypadat? Máme pro vás pár tipů.

Domácí sauna je základ

Základem každého wellness centra je sauna, která nabízí řadu pozitivních účinků pro vaše zdraví. Patří mezi ně třeba navození psychické pohody, zlepšení obranyschopnosti organismu nebo zpomalení procesu stárnutí. Stačí si jen vybrat správný typ a najít pro saunu vhodné umístění. Jednu z variant představují infrasauny, které využívají topné panely a vyhřívají se jen na příjemných 30–60 °C. Tyto sauny jsou pro svou jednoduchou instalaci oblíbenou volbou do interiérů, ačkoli samozřejmě existují i exteriérové varianty. Na zahradách potom často narazíte také na finské nebo švédské (také označované jako suché) sauny s kamny, která vnitřní prostor vyhřívají na teploty kolem 90 až 100 °C.

Vířivka může být i nafukovací

Pokud patříte mezi milovníky „vodních“ procedur, vířivka bude dobrou volbou. Pomůže vám zrelaxovat tělo i mysl po náročném dni, a přispěje tak k mnohem lepšímu a kvalitnějšímu spánku. Oblíbeným řešením jsou dnes kromě pevných akrylátových vířivek také jejich nafukovací varianty, které představují cenově dostupnou alternativu. Navíc je v případě potřeby snadno přemístíte nebo zazimujete. Nafukovací vířivky za těmi standardními nezaostávají v kvalitě provedení ani relaxačních účincích.

Nezapomínejte na „odpočívárnu“

Kromě sauny a vířivky by součástí relaxační zóny měla být i odpočívárna, ve které dokončíte celý rituál. Hodit se budou třeba pohodlná zahradní lehátka nebo křesla, případně i houpací sítě. Pokud zařizujete saunu, nezapomeňte na ochlazovací jezírko nebo alespoň venkovní sprchu, protože ochlazení je důležitou součástí saunování. Je ale třeba provádět ho vždy jen v souladu s vaším zdravotním stavem. Třeba v případě vysokého tlaku se prudké změny teplot vůbec nedoporučují a mnohem lepší bude postupné ochlazení bez studených sprch a jezírek.