Proteinová dieta funguje jednoduše, stačí trochu pozornosti

Ketodieta nebo také ketonová, proteinová, bílkovinná či nízkosacharidová dieta. Všechny tyto výrazy označují totéž. Způsob stravování, kdy tělo začne místo sacharidů spalovat vlastní tukové zásoby. Navodit tento stav odbourávání nežádoucího tuku v těle není až tak složité, jak by se mohlo na první pohled zdát. Pokud oplýváte trochou osobní sebekázně a ochotou věnovat svému stravování nějakou pozornost navíc, máte našlápnuto správným směrem. Při vhodném postupu lze navodit stav ketózy poměrně rychle.

Jak proteinová dieta funguje

Proteinová dieta funguje poměrně jednoduše. Využívá stavu zvaného ketóza. Ten nastane ve vašem těle, když snížíte příjem sacharidů na minimum. Díky tomu začnete cíleně spalovat své vlastní tukové zásoby, aniž byste riskovali ztrátu svalové hmoty. Tu totiž ochrání dostatečný přísun kvalitních bílkovin a ideálně také pohyb. Výhodou ketózy je, že snižuje pocit hladu. A nejen to. Snižuje hladinu tuků v krvi, což vede často také ke zlepšení hodnot cholesterolu v krvi.

Fáze diety

Proteinová dieta probíhá zpravidla ve čtyřech fázích. Jejím smyslem totiž není rychlé, nýbrž trvalé snížení hmotnosti. Základní rozdíl v jednotlivých fázích spočívá v počtu proteinových a vlastních jídel. Zatímco v první fázi konzumujete čtyři proteinová jídla, ve čtvrté fázi se jedná již pouze o jedno proteinové jídlo a naopak tři jídla vlastní. Délka jednotlivých fází, a tedy celé proteinové diety, závisí na tom, jak výrazně potřebujete svou hmotnost snížit.

Jak si usnadnit začátek diety

V počátku diety vypadá proteinový jídelníček zpravidla tak, že nahradíte čtyři běžná jídla speciálními proteinovými pokrmy s nízkou energetickou hodnotou a s výrazně omezeným obsahem tuků a cukrů. Ne každý má však možnost trávit větší množství času přípravou jídla. V současnosti můžete využít bohatou nabídku proteinových potravin a jídel on-line, včetně tzv. startovacích balíčků, díky kterým vám odpadnou veškeré starosti s přípravou.

Jak správně kombinovat jídla během dne

Vzorový jídelníček proteinové diety se řídí základními pravidly, která je vhodné dodržovat:

  • Proteinovou tyčinku jezte pouze 1x denně, nejlépe na svačinu.
  • V průběhu jednoho dne snězte maximálně dvě sladká proteinová jídla.
  • Vlastní jídlo konzumujte nejlépe jako polední jídlo.
  • Proteinové jídlo můžete libovolně kombinovat s povolenými druhy zeleniny.
  • Seznamte se důkladně s potravinami vhodnými pro konzumaci.