Originální vlastnoručně vytvořený vánoční dárek. Do jeho výroby můžete zapojit i děti nebo prarodiče

Foto: Rýdlová J.

Vánoce se kvapem blíží. Čím obdarovat své blízké? Vlastnoručně vyrobený dárek zpravidla přináší radost nejméně dvakrát. Poprvé, když ho s láskou tvoříte, a po druhé, když jeho darováním někoho potěšíte. Pokud do tvorby zapojíte děti anebo třeba prarodiče, pak si určitě i oni užijí společně strávený adventní čas. Náš tip na vánoční dárek má hned několik plusů. Vrátíte užitek sklenicím a obalům, které byste již nepoužili, takže se zachováte šetrně k životnímu prostředí. K tvoření není třeba pořizovat nic speciálního, potřebný materiál máte možná všechen doma. Pokud na tom nejste finančně nejlépe, určitě oceníte minimální výrobní náklady. Jediné, co budete muset investovat, je váš čas a vynalézavost.

Od teď už žádnou láhev nevyhodíte

Rozhlédněte se po své domácnosti. Možná najdete prázdnou láhev od piva, vína či tvrdšího alkoholu. Pokud nemáte, rozhodně vás nenabádáme k alkoholismu. Velmi dobře poslouží také plastové obaly, např. od šamponů, sprchových gelů nebo saponátových prostředků na nádobí. Hodně zajímavě působí ploché nebo různě zkosené obaly, viz vázička na hlavní fotce, kdy jsem použila skleničku od dětského sirupu.

Základem vázy je rulička od kuchyňských utěrek

Provázky v hlavní roli

Dále budete potřebovat provázky, oboustrannou lepicí pásku, tavnou pistoli, nůžky a cokoli na dozdobení – krajku, stužku, uháčkovaný řetízek, drobné korálky či sušená semínka a pecky…

Jak na to

Hlavní princip spočívá v tom, že skleněnou láhev či plastový obal omotáte provázkem. Provázek připevníte k obalu lepicí pistolí nebo oboustrannou páskou. Pokud použijete oboustrannou pásku, nemusíte při omotávání sklenice řešit, že se vám taví tyčinka a lepí všude možně včetně vašich prstů. Oboustrannou pásku nastříháte na proužky, které s odstupem podélně nalepíte, viz obrázek, a pak omotáváte provázkem. S omotáváním začněte u hrdla. Vždy se totiž postupuje lépe od úzké části k širší než opačně.

Jakou barvu či kombinaci zvolíte, je zcela na vás. Zajímavého efektu docílíte, když budete zároveň namotávat dva provázky – světlejší a tmavší, viz hlavní obrázek.

Fantazii se meze nekladou

Omotáním láhve vznikne základ, který pak dle své fantazie dotvoříte. Pomocí tavné pistole můžete láhev či vázu ozdobit krajkou, vytvořit ze semínek či pecek květ nebo připevnit uháčkovaný řetízek naaranžovaný do různých tvarů, viz hlavní fotka.