Posílání vánočních pohlednic se pomalu stává luxusem. Na kolik vyjde pohlednice celkem

Foto: Rýdlová J.

Dřívek k Vánocům neodmyslitelně patřilo rozesílání pohlednic ve velkém na všechny strany. Klasickou papírovou pohlednici postupně vytlačila přání v elektronické podobě. Je to rychlejší a také nás to nic nestojí. Jenže vánoční pozdrav z FB nebo z mailu má jepičí život, zatímco pohlednice vystavená v obýváku dokáže potěšit ještě týdny poté. A to je důvod, proč pohlednicím ještě neodzvonilo. Naopak. Pohlednicí totiž můžeme dát najevo, že nám na druhém záleží. Ve velkém je však již rozesílat patrně nebudeme, jejich cena nám to totiž nedovolí. Tušíte, kolik pohlednic pořídíte i s odesláním za sto korun?

Rychlá vs. pomalá pohlednice

Samotnou pohlednici koupíte cca od 6 do 10 Kč. Můžete samozřejmě sehnat i mnohem dražší.

Nejvíce ovšem zaplatíte za její odeslání, kdy patrně využijete služeb České pošty (dále jen ČP). Pohlednice se řadí spolu s klasickými dopisy v obálce do kategorie Obyčejné psaní. Můžete si vybrat ze dvou rychlostí doručení, od kterého se odvíjí také cena:

  • Obyčejné psaní prioritní – doručení zpravidla následující pracovní den po dni podání, cena 28 Kč.
  • Obyčejné psaní ekonomické – doručení zpravidla do druhého pracovního dne po dni podání, cena 21 Kč.

Kolik zaplatíte celkem

Pokud na doručení nebudete spěchat, odešlete pohlednici jako ekonomické psaní. Celkově vás tedy koupě a doručení jedné pohlednice vyjde přibližně na 30 Kč. O Vánocích je však potřeba pamatovat na to, že doručovací služby jsou velmi vytížené, a může dojít ke zpoždění.

Pokud dáte přednost rychlejšímu doručení, pak počítejte s tím, že jedna pohlednice vás se vším všudy vyjde min. na 34 až 40 Kč.

Stovka vám tedy bude stačit maximálně na koupi a odeslání tří pohlednic.

Co když pohlednice nedojde

Pokud pohlednice dojde poškozená, nebo dokonce nedojde ke svému adresátovi vůbec, nic s tím nenaděláte. U poštovní služby Obyčejné psaní totiž ČP neodpovídá za poškození, ani ztrátu.

Pravidlo platí i pro dopisy

Jen na doplnění uveďme, že stejné pravidlo platí také pro obyčejné dopisy, jak již bylo uvedeno výše. Pokud vám tedy vaše banka zašle formou obyčejného psaní např. novou bankovní kartu, a vy ji ve schránce nenajdete (podobně jako já), ČP nenese oficiálně žádnou zodpovědnost. Je to problém banky, která si zvolila k doručení právě tuto relativně levnou službu. Když následně kontaktujete svou banku, dozvíte se, že je to z jejich strany standardní způsob zasílání, na kterém nehodlají nic měnit, a že od nich karta odešla v pořádku. Ačkoli zákazník za nic nemůže, je to pak on, kdo na celou situaci doplatí a kdo musí žádat o vystavení nové bankovní karty.