Kyberkriminalita. Pozor, stát se nevědomky bílým koněm, není vůbec těžké

Zdroj: Pixabay, free image

Počítačová kriminalita vás může nejen ohrozit, nebo rovnou připravit o peníze, ale můžete se lehce i vy sami stát její součástí. A to mnohdy zcela nevědomě. Pak však hrozí, že za ni ponesete trestní zodpovědnost.

Bílý kůň aneb Money mule

Jedná se o označení pocházející z angličtiny (money = peníze, mule = samec osla křížený se samicí koně). Český výraz „bílý kůň“ má údajně původ mezi olašskými Romy, kteří takto označovali nastrčené neromské, tj. „bílé“ osoby. V současnosti výraz označuje osobu nastrčenou k páchání trestní činnosti, která má zakrýt skutečného pachatele. Daná osoba se většinou ocitá v roli jak poškozeného (k činnosti je často donucena vydíráním čí násilím), tak pachatelem. Někdy se však člověk dopustí podobné činnosti z vlastní naivity či neznalosti. Jak fungují bílí koně v kybersvětě? A proč se můžete i vy stát lehce jedním z nich?

Nebezpečné převody peněz

Může se stát, že vás někdo požádá, abyste převedli přes svůj účet určitou peněžní částku. Dotyčný vám nějaké peníze pošle a vy je „pouze“ odešlete na další účet. Na vaši otázku, proč si je tam nepošle sám, bude mít zaručeně pohotovou odpověď. A navíc vám slíbí (a zpravidla také slib dodrží) lákavou peněžní odměnu, kterou si nikde jinde tak lehce nevyděláte.

Má to však jeden háček. S velkou pravděpodobností z vás chce udělat bílého koně. Jedná se o trestnou činnost praní špinavých peněz, která je nezákonná, a proto podílení se na ní pro vás může mít závažné důsledky.

Pozor na peníze zaslané omylem

Zatímco u výše uvedeného případu obezřetní lidé zbystří, mohou nastat situace, kdy ani je nenapadne, že by se mohlo jednat o něco podezřelého. Typicky vám přijde na váš účet neočekáváná platba. Nejdříve se radujete, že se na vás usmála Štěstěna, ale po chvíli se vám ozve neznámý člověk. Sdělí vám, že omylem zaslal peníze na váš účet. Slušně vás poprosí o jejich vrácení, přičemž vám dá číslo účtu, na který je máte poslat. Může vám dokonce za vaši poctivost přenechat i určitou odměnu. A vy, protože jste skutečně poctivý člověk, mu peníze samozřejmě vrátíte. Tedy zašlete na jim požadovaný účet. A zde je chyba lávky. V tento okamžik vlastně začínáte fungovat, a to zcela nevědomě, jako bílý kůň.

Co (ne)dělat

Říkáte si Za dobrotu na žebrotu. Nikomu tedy nic nevracet a poslat všechny do háje. Jenže ani tak jednoduché to není. Pokud byste si peníze, které vám nenáleží, nechali, jedná se o porušení zákona v podobě bezdůvodného obohacení. Druhá strana má právo požadovat po vás vrácení peněz, a navíc si také nárokovat úroky z prodlení. Jak se tedy zachovat?

  • Informujte neprodleně svou banku o podezřelé transakci.
  • Platbu rozhodně nepřeposílejte na jiný účet! Počítejte s tím, že ji budete muset vrátit, a to na stejný účet, z kterého vám přišla.