Koruna je nejsilnější za posledních 14 let. Ne každý to ocení, pro spotřebitele je to ale skvělá zpráva

Zdroj: pxhere

ČESKO – Diskuse o tom, zda (či spíše kdy) by Česko mělo přijmout jednotnou evropskou měnu, euro, se u nás vedou dlouho a jsou poměrně bouřlivé. Jedním z argumentů „pro“ je pak stabilizovaná situace všech, kdo vyvážejí zboží do zahraničí. To, že jejich pozici může posílení české měny ztížit, jasně ukazují poslední týdny. Koruna totiž posílala – ačkoliv pro spotřebitele je to skvělá zpráva, exportéři zrovna nejásají. Udrží si ale koruna svou sílu i nadále?

Koruna silná jako dlouho ne

Koruna v kurzu za méně než 24 Kč/euro? To je realita posledních dní. Česká měna přitom začala posilovat již na sklonku roku 2022, ovšem většina analytiků byla skeptická vůči tomu, že tento stav přetrvá. Jenže leden ukázal, že opak je pravdou. Koruna je vůči euru nejsilnější za posledních více jak 14 let (a lepší kurz byl naposledy zaznamenán na podzim 2008). I když ani nyní nejsou predikce vzhledem k tomu, že by koruna v téže kondici měla setrvat, zrovna optimistické, minimálně lze říci, že chcete-li si např. vyměnit peníze na dovolenou, nyní je nejvhodnější doba…

Podle expertů pak za posílením české měny stojí celá řada faktorů, od vývoje celoevropské ekonomiky až po relativně mírnou zimu, jež v důsledku znamená také nižší spotřebu plynu a elektřiny. Podle analytika Jiřího Tylečka je dalším důležitým faktorem také politika České národní banky. „Koruna nabízí vysoký výnos, který se investorům líbí,“ upřesnil s tím, že ČNB deklarovala také ochotu k devizovým intervencím. Jak doplnil další z odborníků, Martin Stránský, „jedním z hlavních faktorů jsou také trhy, které se ustálily – na to, co se děje, jsme si už ´zvykli´. Že tisíc kilometrů od nás je válka, už není šok. Investice se totiž obvykle řídí chamtivostí a panikou, a tak zpočátku byla panika znát na všech investičních nástrojích.“

Tak trošku nejistá situace

V obecné rovině je pak stále silná koruna víceméně překvapením. Některým život ulehčuje, jiným ztěžuje. Silná koruna totiž na jednu stranu pomáhá tlumit inflaci tím, že dovážené zboží zlevňuje (a to nakonec platí i pro energie), na stranu druhou problémem může být pro tuzemské vývozce, kterým snižuje jejich konkurenceschopnost. Jak v dané souvislosti na počátku týdne konstatoval místopředseda Asociace exportérů ČR, Otto Daněk, „aktuální kurz je na hranici možností většiny exportérů.“ Jak ale doplnil, vývozci mají také určité možnosti zajištění – např. nakupování v eurech v zahraničí.

Ačkoliv zejména pro spotřebitele, ale třeba i ty, co žijí v pohraničí a mohou jezdit na nákupy do okolních zemí, je stávající kurz koruny vítaný, odborníci spíše očekávají, že takto pevnou pozici koruna dlouho neudrží. Na druhou stanu – jejich prosincová očekávání se také nenaplnila. „Aktuálně nelze vůbec odhadovat, co se stane,“ shrnul tedy také Stránský.