Nemůžete si vzpomenout na WiFi heslo? Jak ho zjistit z připojeného PC nebo notebooku

Centrum síťových připojení najdete v pravé části

Znát heslo k používaným WiFi sítím se vyplatí, a to nejen v případě vaší vlastní domácí sítě. Ačkoli se mobil do známé sítě přihlásí automaticky (tedy bez nutnosti zadávat znovu heslo), pokud potřebujete připojit nové zařízení, ať už své či někoho jiného, ne vždy se bez hesla obejdete. Typicky se jedná o návštěvu u vás doma či poradu v zasedací místnosti. Dotaz na WiFi heslo zpravidla padne mezi prvními.

O tom, jak zjistit pomocí mobilu zapomenuté heslo sítě, ke které jsme připojeni, jsme psali nedávno. A to včetně toho, jak umožnit druhému sdílet naši WiFi bez nutnosti heslo zadávat. Jak ale zjistit WiFi heslo, když jsme k dané síti připojeni pouze přes PC nebo notebook?

Schovaný přístup k heslu

Pokud jste uživatel laik , pak to pro vás bude docela oříšek, kdy s intuitivním ovládáním chytré techniky patrně nevystačíte. My vám pomůžeme ušetřit čas i nervy.

Pokud potřebujete zjistit heslo své WiFi prostřednictvím PC či notebooku s operačním systémem Windows (konkrétně Windows 10), budete se k němu muset trochu probojovat.

Jak na to

Základem je najít kartu Centrum síťových připojení a sdílení. Můžete jít přes Start – Nastavení – WiFi. Na kartě Centrum síťových připojení hledejte Připojení a zpravidla modře prosvícený nápis se jménem vaší sítě. Po kliknutí na něj se zobrazí karta, na které vyberete Vlastnosti bezdrátového připojení a na další kartě zvolíte Zabezpečení. V kolonce Heslo se vám zobrazí černé puntíky. Zatrhnete volbu Zobrazit znaky a jste v cíli.

Na kartu Centrum síťových připojení a sdílení byste se měli dostat také pravým klikem na ikonu Wifi na spodní liště obrazovky a volbou Otevřít nastavení Síť a internet, načež v levém sloupci nabídky zvolíte WiFi.

Pro úplnost jen dodejme, že uvedené rady se týkají pouze sítí, ke kterým jste oficiálně přihlášeni. K uzamknuté WiFi síti souseda tudy cesta nepovede.