Osecký klášter: Pohlédněte do historie od doby románské až po éru baroka

Loď s nástropní malbou od Wenzela Lorenze Reinera (kolem 1719) v klášterním kostele v Oseku. Autor: SchiDD, licence CC BY-SA 3.0. Zdroj: Wikimedia Commons
Loď s nástropní malbou od Wenzela Lorenze Reinera (kolem 1719) v klášterním kostele v Oseku. Autor: SchiDD, licence CC BY-SA 3.0. Zdroj: Wikimedia Commons

Poznejte cisterciácký klášter Osek a jeho barvité dějiny, které sahají až do 12. stol. Byl několikrát vypálen a zničen, dnes je monumentální a pozoruhodný Osecký klášter v podhůří Krušných hor duchovním centrem a oblíbeným cílem turistů, kteří rádi objevují unikátní stavby, a všech příznivců hudby i architektury. 

Jaké krušné časy zažil Osecký klášter?

Klášter v Oseku, založený koncem 12. stol. řádem cisterciáků, tvoří rozsáhlý komplex budov, které byly stavěny od dob románských až po baroko. Po celá dlouhá staletí byl významným střediskem kultury a vzdělanosti, ale prožil také těžká období. Napadla ho vojska Přemysla Otakara II., vyplenili braniborští vojáci, a když klášter v r. 1421 vypálili Husité, museli se mniši ukrýt a klášterní majetek byl postupně rozebrán. Do rukou cisterciáků se vrátil v 17. stol. a jeho sláva se zase začala rozvíjet. V 18. stol získal barokní vzhled, byla zde založena lékárna, hospitál, manufakturní výroba a zahrady ve stylu francouzských zámeckých zahrad. Jenže v r. 1950 celý klášterní komplex zabral stát a zřídil zde internační tábor pro mnichy, kteří museli na nucené práce. Od r. 1991 Osecký klášter opět nabyli cisterciáci, slouží jako kulturní a turistické centrum a je národní kulturní památkou. Nezbývá než doufat, že ho už čekají jen světlé zítřky.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Osecký klášter. Autor: SchiDD, licence CC BY-SA 3.0. Zdroj: Wikimedia Commons
Osecký klášter. Autor: SchiDD, licence CC BY-SA 3.0. Zdroj: Wikimedia Commons

Poznejte Osecký klášter s průvodcem

V rámci prohlídkového okruhu klášterního komplexu v doprovodu průvodce navštívíte klášterní kostel Nanebevzetí Panny Marie, kde můžete obdivovat štukovou výzdobu od G. A. Gorbelliniho, fresky od J. J. Stevense a V. V. Reinera a oltář s obrazem Nanebevzetí Panny Marie od J. K. Lišky. Projdete se také křížovou chodbu a zavítáte do kapitulní síně konventu.
Prohlídky se konají od úterý do neděle vždy v každou celou hodinu mimo polední pauzu a doba trvání prohlídky je zhruba 45 min. Každou neděli se v kostele pořádají pravidelné mše a také se zde konají koncerty a další různé kulturní akce. Vydejte se na výlet do Oseckého kláštera, poznáte mnohé a uvidíte vzácnosti.

Klášter cisterciáků v Oseku. Autor: H2k4, licence CC BY-SA 3.0. Zdroj: Wikimedia Commons
Klášter cisterciáků v Oseku. Autor: H2k4, licence CC BY-SA 3.0. Zdroj: Wikimedia Commons

Turistické informace

Vždy si předem ověřte dostupnost prohlídky klášterního komplexu v informačním a turistickém centru Osek, protože při probíhajících akcích se prohlídky nekonají. Bližší informace najdete zde.

Místo výletu

Kraj: Ústecký
Okres: Teplice
Město: Osek

Kontakt

Informační turistické centrum Osek
Rooseveltova 1
417 05 Osek

tel.: +420 777 735 714
e-mail: itc@osek.cz
web: www.osek.cz
web: klasterosek.cz

Tip na fajn výlet

Vydejte se po stopách milovníka Casanovy a odhalte i další příběhy na zámku Duchcov, kde na vás čekají jedinečné expozice, které jinde neuvidíte.