Hrstková kaše. Rychlá, zdravá, výživná a také levná

Foto: Rýdlová J.

Ceny potravin neustále rostou. Naštěstí neplatí, že zdravé potraviny jsou ty nejdražší. Mnohdy je tomu dokonce naopak, jako třeba v případě luštěnin a krup. Nejen že jsou bohaté na řadu cenných látek, ale mají jednu ekonomicky zajímavou vlastnost. A sice, že při vaření výrazně zvětšují svůj objem. Zkuste náš tip na hrstkovou kaši. Když ji zajímavě naaranžujete na talíř, určitě zaujme i malé strávníky.

Neprávem opomíjené kroupy

Kroupy jsou obalů zbavená zrna obilovin (např. pšenice, ječmen, oves) nebo pseudoobilovin (např. pohanka). Díky tomu, že jsou celozrnné, jsou jejich součástí také výživné klíčky a slupka. V minulosti byly kroupy jedním z hlavních pilířů stravování. Byly totiž relativně levné, bylo možné je dlouho skladovat, vařením nabyly na objemu a daly se připravit na mnoho způsobů. Pravidelně se vařily v prostých domácnostech a tam, kde bylo potřeba nasytit více lidí, např. v sirotčincích nebo v armádě.

Kroupy obsahují prakticky všechny pro výživu nezbytné prvky jako např. vápník, hořčík, zinek, selen, fosfor, železo. Dále zejména vitamíny B a E. Kromě sacharidů obsahují poměrně velké množství bílkovin. Ve 100 suchých krup je jich obsaženo přibližně 12 g .)

Považují se za potravinu pomáhající v prevenci civilizačních chorob, nemocí srdce a cév a také podporují činnost trávicího systému.

Hrstková kaše

Suroviny

Libovolné luštěniny (fazolky, hrách, čočka)

Kroupy

Klobáska / anglická / kousek uzeného

Česnek, cibule

Sůl, pepř

Tuk

 

Postup

Luštěniny a kroupy namočíme přes noc ve vodě. Před vařením několikrát propereme ve vodě. Než získáme odhad, použijeme raději menší množství surovin, např. od každé uvedené luštěniny a krup malý šálek. Vody dáme asi 2krát více než uvedených suroivn. Osolíme, opepříme a vaříme do změknutí. Občas zkontrolujeme, jestli se voda příliš nevyvařila. Pokud je kaše příliš řídká, zahustíme hladkou moukou.

Na pánvičce osmahneme cibulku na troše tuku, pro lepší chuť přidáme také na kousky nakrájený uzené, klobásku nebo anglickou. Nakonec obsah pánve vmícháme do kaše, dochutíme dle potřeby česnekem, případně solí a pepřem. Podáváme s chlebem a sterilovanou okurkou

Tip:

Pokud máme dojem, že se nám kaši nepodařilo správně dochutit, můžete do ní dle potřeby vmíchat kečup. Pokud použijete ostrý, dodá kaši správný „říz“.