Jak se obejít bez zákusků z cukrárny. Tip na nepečené řezy s karamelovou příchutí

Foto: Rýdlová J.

Potřebujete přichystat sladké pohoštění pro více strávníků, jenže zápasíte s časem. Dříve byste si možná objednali balíček zákusků v cukrárně, ale při dnešních cenách vás přejde chuť. Smutným faktem totiž je, že vyšší cena neznamená automaticky lepší kvalitu. Ta se mnohdy, na rozdíl od ceny, ubírá směrem naprosto opačným. Právě pro tyto situace se může hodit náš recept. Nic nepečete, připravíte den předem a pak již stačí jen podávat. Dezert můžete připravit jak v klasické, tak odlehčené verzi. Vaše děti vám dost možná rády pomohou s kladením piškotů i sušenek a samozřejmě s ochutnáváním.

Suroviny

500 g tvarohu ve vaničce (ne nízkotučný)

250 g tuku na krémy (máslo, Hera)

¼ l mléka

2 vanilkové pudinky

Cukr dle chuti

Cca 350 g dětských piškotů (1 a ½ balení)

1 necelé balení karamelizovaných sušenek Lotus

Postup

Z mléka, pudinkových prášků a cukru připravíme hustý pudink. Jakmile pudink téměř vychladne, postupně do něj opatrně vmícháme máslo a nakonec tvaroh. Šleháme ručním mixérem, dokud nám nevznikne hladký středně hustý (nikoli tekutý) krém.

V receptu je použitý pekáček o rozměrech 34 x 23 cm, na který vystačí 6 x 4 Lotus sušenek, asi 2/3 jednoho balení. Formu vyložíme pečicím papírem a na něj naskládáme, těsně vedle sebe, první vrstvu piškotů. Následně navrstvíme krém a položíme druhou vrstvu piškotů, které opět potíráme krémem. Jako poslední vrstvu naskládáme sušenky Lotus. Dodají celému zákusku výbornou karamelovou příchuť. Zákusek dáme uležet do chladu na cca 24 hodin.

Tip 1:

Pokud chcete dosáhnout výraznější příchutě karamelu, nahraďte druhou piškotovou vrstvu karamelizovanými sušenkami.

Tip 2:

I když se díky tvarohu nejedná o typicky máslový krém, není tento dezert úplně light. Pokud chcete snížit jeho kalorickou hodnotu, nahraďte máslo zakysanou smetanou. Ta má minimálně 3krát nižší kalorickou hodnotu než máslo. Mohlo by vám stačit jedno 180g balení. Množství smetany totiž záleží na její hustotě a obsahu tuku. V tomto případě je také lepší použít pouze plnotučný tvaroh, který je hustší.