Zaměstnání plus přivýdělek na dohodu. Jak na daňové přiznání I: Co si připravit a dokdy

Foto: Rýdlová J.

Jste klasický zaměstnanec, který si během roku tu a tam něco přivydělá. V současné době rostoucích životních nákladů vám totiž ani nic jiného nezbývá. Živnostenský list nemáte, takže váš přivýdělek probíhá nejčastěji na základě dohody o provedení práce. Právě u ní totiž neodvádíte sociální ani zdravotní pojištění, a to až do příjmu 10 000 Kč měsíčně. Jediné, co z ní musíte zaplatit, je tzv. srážková daň ve výši 15 %. Námaha s daňovým přiznáním se vám v tomto případě patrně vyplatí, a to zejména pokud máte celkově nižší příjem. Je docela možné, že obdržíte vrácení přeplatku na dani, které může činit i tisíce korun. Jak se ale poprat s formulářem a podáním daňového přiznání? To vám poradíme v následující třídílné sérii.

Co si připravit, než začnete

Než se pustíte do vyplňování daňového přiznání, připravte si všechna potřebná potvrzení:

  • Potvrzení o příjmech ze zaměstnaneckého poměru, oficiálně Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti, sražených zálohách na daň z těchto příjmů a daňovém zvýhodnění.
  • Potvrzení o příjmech z přivýdělku, oficiálně Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti, o daních z příjmu a o sražené dani vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně. Pokud jste pracovali na DPP, např. postupně u dvou různých zaměstnavatelů, budete mít tedy od každého jedno potvrzení.
  • Potvrzení o skutečnostech, které chcete uplatňovat v daňovém přiznání, např. penzijní připojištění, potvrzení o studiu, uplatnění daru, potvrzení o invaliditě.

Typy formulářů a termíny

Daň z příjmů můžete přiznat pomocí klasického papírového formuláře, který osobně podáte na příslušné pobočce finančního úřadu. Takto musíte učinit nejpozději do 3. dubna 2023. Pokud se rozhodnete pro elektronické podání formuláře, pak máte čas až do 2. května 2023.

Pozor na termín splatnosti daně

Pokud vám vyjde, že máte zaplatit daň (což se vás ve výše uvedeném případě pravděpodobně týkat nebude), pak si hlídejte termín splatnosti. Tedy v případě klasického podání daňového přiznání do 3. dubna 2023, u elektronického podání do 2. května 2023.

Kde získat formulář

Klasický formulář na růžovém papíru, na který jste byli zvyklí desítky let, obdržíte zpravidla na podatelně příslušného finančního úřadu, v malých městech či obcích také na městském či obecním úřadu. Formulář je však dostupný také online. Můžete si jej tedy stáhnout a vytisknout v klidu domova.

Výhody online verze

Nejjednodušší je však formulář vyplnit přímo online. Odpadá jakékoli počítání na kalkulačce s tužkou v ruce, a tudíž také riziko početní chyby. Stačí totiž formulář „nakrmit“ potřebnými vstupními údaji a on vám již sám „vyplivne“ výsledky do příslušných políček. Takto vyplněný formulář si můžete uložit, vytisknout a odnést na úřad nebo ho rovnou elektronicky odeslat. V posledním případě si vytisknete doklad, s kterým však také musíte zajít v dané lhůtě na finančním úřad, protože online podání formuláře není provázeno oficiálním elektronickým podpisem.

V následující, zítřejší části našeho třídílného mininávodu se pustíme do praktického vyplnění online formuláře. Návod však mohou použít i ti, kteří se nechtějí rozloučit s papírovou verzí formuláře. Kolonky v něm jsou totiž obdobné.