Sezóna medvědího česneku je v plném proudu. Kde ho najdete a na co si dát pozor

Rýdlová J.: Medvědí česnek, kam se podíváš

Jaro je obdobím, kdy si můžete v přírodě nasbírat medvědí česnek. Svazeček čerstvých listů dokonce občas nabízejí i někteří prodejci zeleniny. Pokud patříte k milovníkům jeho lahodné chuti, pak vězte, že v teplejších oblastech je nyní nejvyšší čas na jeho sběr. Kam za ním vyrazit a co je dobré o něm vědět?

Léčivá bylina

Medvědí česnek patří léta k ceněným léčivým bylinám. Jedná se o vytrvalou bylinu, která dorůstá 10 až 45 cm. Nemá kořen, ale podzemní cibulku, jež je dlouhá 4 až 6 cm. Nejčastěji se sbírají právě její zelené listy. Celá rostlina (stejně jako běžný česnek nebo cibule) obsahuje alicin, který brzdí růst hub a plísní, účinkuje proti herpes virům a některým bakteriím rodů Bacillus, Enterococcus a Streptococcus. Moderním jazykem můžeme tedy tuto bylinu zařadit mezi superpotraviny.

Zajímavý životní cyklus

Česnek medvědí se řadí (podobně jako sněženky) k tzv. jarním efemeroidům. Tyto rostliny mají velmi rychlý životní cyklus. Vyrůstají a následně i kvetou brzy na jaře. Musí to vše stihnout rychle, protože jakmile se stromy obalí listím, nepropouštějí již přes své větve tolik světla. Tehdy právě nadzemní části efemeroidů odumírají, nabytá síla se přesouvá do jejich podzemní části (např. cibulky či hlízy), a na jejich místo přichází po zbytek roku jiný nástupce z rostlinné říše.

Medvědí česnek

Kde ho najdete

Medvědí česnek miluje vlhčí a spíše stinná místa, právě proto na něj narazíte velmi často v lužních lesích (podmáčené lesy s vysokou hladinou spodní vody). Dále také ve vlhkých částech lesů listnatých, kolem potoků či vlhkých úpatích svahů. Vystačí si s písčitohlinitou až jílovitou půdou. Pokud se jim daří dobře, vytvářejí celé „koberce“, které vás upoutají svou česnekovou vůní.

Druhy česneku

Česnek medvědí má dva poddruhy, a to česnek medvědí pravý a česnek medvědí ukrajinský. Odlišují se květní stopkou. U pravého česneku je drsná s papilami (výstupky), zatímco u ukrajinského je hladká.

Co sbírat

Nejčastěji se sbírají listy, které lze použít čerstvé nebo i zamrazit na později. Doporučuje se sbírat listy mladé (mají v sobě tzv. nejvíce síly) a to ještě dříve, než jde rostlina do květu. Sezóna česneku obecně začíná březnem (zejména nížiny, vyšší venkovní teploty) a končí červnem (zejména střední a vyšší polohy, nižší teploty).

Za co česnek nezaměnit

Medvědí česnek má listy podobné konvalince. A to je problém, protože konvalinka je jedovatá. Pokud rostlina kvete, tak ji odlišíte podle květu. Pokud je však bez květu, což je pro sběr lepší varianta, je potřeba list rozemnout mezi prsty. Jakmile ucítíte typický česnekový odér, jedná se o česnek. Pokud si nejste jist, raději listy ponechte svému osudu.

Pozor na jeho sílu

Medvědí česnek se nevyplatí podceňovat. Může obsahovat velké množství česnekových silic, které mohou způsobit citlivým lidem trávicí či jiné problémy. Mezi nejzávažnější patří silné alergické reakce, které se projevují např. dýchacími obtížemi, případně otokem hrdla.