Madona z Absamu: Věřící, kteří sem putují, nepotřebují žádné oficiální požehnání k tomu, aby obraz na skle pokládali za zázračný

Madona na skle z Absamu. Zdroj: www.commons.wikimedia.org

Jedná se o zázrak, hovoříme-li o Rosině Bucherové a skleněné výplni okna v domě jejích rodičů v Absamu?

Náhlé zjevení

Vše se mělo odehrát v malé tyrolské obci Absam kolem čtvrté hodiny odpolední dne 17. ledna 1797. Dcera Anny a Johanna Bucherových, jménem Rosina, seděla u okna a šila. Když však pohlédla ven, překvapením ustrnula – na okenním skle uviděla zřetelně obraz Panny Marie. Neprosila předtím o nějaký zázrak, stalo se to prostě jen tak.

Její rodiče však považovali tuto událost za špatné znamení, předzvěst nějakého neštěstí, proto se obraz snažili urychleně setřít. To se jim však nepodařilo, obraz se objevoval znovu a znovu. Čelo má madona zahalené šátkem, v obličeji dvě mandlové oči a ústa se rty. Jinak je zahalená závojem, který prý je odlišný od ostatních vyobrazení Panny Marie.

Zástupy poutníků

Zpráva o zjevení se rychle roznesla a do domu Bucherových se vydávali lidé houfem. Okno bylo vysazeno z rámu a postaveno před venkovní dveře, aby si ho mohli lépe prohlédnout všichni poutníci, kteří přicházeli už doslova z celého světa. Brzy přišly na věc také úřady.

21. února bylo celé okno odvezeno do Innsbrucku, aby bylo důkladně prozkoumáno. Byla sestavena odborná komise z odborníků ve sklářství a malířství, z profesorů chemie, a ovšem také ze zástupců církve. Použili všemožné prostředky, aby byl obraz ze skla odstraněn, ale vždy se objevil znovu. Pomocí kyseliny křemičité se přece jen podařilo obraz narušit, celá věc byla označena za pochybný zázrak, pro nějž musí existovat nějaké racionální vysvětlení.

Ovšem poutníci se nestarali o závěry komise, chtěli navrácení okna, a v březnu jim konečně úřady vyhověly. Od té doby je obraz Panny Marie na skle opět v Absamu.

Zázrak uznán nebyl – alespoň oficiálně

Prý obraz také konal zázraky. Kupříkladu v roce 1963 před něj byla přinesena Franciska Zanglerová, která chodila jen o berlích a ztratila nadto hlas. Modlila se zde hodinu, pak vstala a uzdravená odešla domů.

Zástupy poutníků již v dnešní době do Absamu nemíří, ale skleněný obraz je přesto stále vyhledávaným místem věřících z celého světa. Vatikán sem opakovaně vyslal vyšetřovací komisi, která měla posoudit zjevení Panny Marie na skle. Žádná z těchto komisí oficiálně neuznala celou věc jako zázrak. Věřící, kteří sem putují, však jak se zdá, nepotřebují požehnání papeže k tomu, aby obraz skleněné madony pokládali za zázračný.

Nejmodernější vědecké metody dnešní doby mohou vnést do případu trochu světla. Je to ale bezpodmínečně nutné?