Ceny jsou vysoké, lidé šetří a v maloobchodě klesají tržby. Kdy se situace zlepší?

Zdroj: Pexels/Tuur Tisseghem

ČESKO – Vysoká inflace, a tedy i vysoké ceny, jsou tím, co zákazníky odrazuje od toho, aby nakupovali to, co zrovna urgentně nepotřebují. Tržby maloobchodníků to pak skvěle dokládají. Klesly totiž již jedenáctý měsíc v řadě. Dle statistických dat je pak jejich meziroční propad přibližně osmiprocentní. A situace, kdy pokles tržeb dokonce oproti původním očekáváním zrychlil, překvapil i ekonomy. Jaké je tedy v Česku aktuální spotřební chování a co vše v něm hraje roli?

Jak data ukazují, lidé se rozhodli i nadále šetřit. Omezili veškeré své zbytné výdaje, takže lze shrnout, že nejhůře se dařilo obchodníkům s nepotravinářským zbožím. Stále se tedy nedaří prodejcům elektroniky, kosmetiky, oblečení apod. Mírný vzestup naopak zaznamenali prodejci aut a obchodníci s pohonnými hmotami. Ekonomové jsou tímto vývojem sami překvapeni, počítali totiž alespoň s mírným nárůstem v celém segmentu maloobchodu, a to i proto, že se situace domácností mírně zlepšila a došlo také k růstu nominálních mezd.

Proč lidé nenakupují?

Odpověď se samozřejmě nabízí – marže obchodníků jsou dnes hojně diskutovaným tématem. Ale jak ekonomové upozorňují, nic není tak černobílé. „Stojí za tím kombinace více faktorů. Nominální mzdy poměrně rychle rostou, ale když vezmeme v úvahu vývoj spotřebitelských cen, ten růst nominálních mezd předčil. Takže když srovnáme tržby v předpandemickém období, jsou nižší o přibližně šest procent. Mzdy pak klesly v podobném rozsahu. Pokles spotřebitelských výdajů jde tak ruku v ruce s poklesem kupní síly domácností,“ vysvětlil tedy pro Českou televizi ekonom Martin Gürtler.

Kdy se situace „zlomí“?

Na jednu stranu jsou „spořivé domácnosti“ vlastně dobrou zprávou, méně peněz v oběhu totiž znamená snižování inflace. Faktem ale je, že pro další měsíce již ekonomové predikují zlom ve spotřebitelských výdajích. „Lidé pozvolna začínají také důvěřovat ekonomice. Trh s energiemi se stabilizoval. Během letošního roku by měl zrychlovat i růst nominálních mezd. Nakonec by tedy domácnosti měly v příštích měsících více utrácet,“ shrnul Gürtler. Dle jeho slov je navíc třeba brát v potaz fakt, že domácnosti nyní disponují poměrně velkým objemem peněz, které si naspořily v době pandemie. Přesto bude ale oživení trhu velmi pozvolné a za celý letošní rok čeká českou ekonomiku jen poměrně slabý růst.

Dle Gürtlera se ale již tuzemská ekonomika dostala z technické recese a podle důležitých indikátorů má nastartováno k tomu, aby došlo k jejímu oživení. „Inflace bude nadále klesat, ale důležitý je vývoj jádrových cen, které jsou silně navázány na poptávku, a k poklesu jádrových cen nedochází,“ uzavřel.

Přesto obchodníci samozřejmě doufají, že přilákají zákazníky zpět.