Dnes je 13. 12. 2025 a svátek má Lucie

Tlakový hrnec jako skvělý, ale poněkud výbušný pomocník aneb Vzpomínky na papiňák

Tlakový hrnec je v kuchyni výborný pomocník. Ušetří spoustu času a peněz. Příprava jídla je v něm často až o polovinu rychlejší než při klasickém vaření. Díky tomu ušetříte také za dnes velmi drahé energie. Při jeho používání je však potřeba trochy obezřetnosti a také respektovat návod výrobce, včetně občasné kontroly bezpečnostních ventilů.

Kdysi se tlakovému hrnci neřeklo jinak než tlakáč nebo také papiňák. Naše babičky (pokud jste mladý ročník, tak již prababičky) ho používaly docela běžně. Jednalo se o různě velké a hlavně těžké tlustostěnné nádoby, které měly poklici s ventilem.

Kdo syčí, je pán domu

A právě ventil svým mohutným syčením vyvolával velký pocit respektu, zejména u dětí. Vlastně nejen u nich, ale také u většiny členů rodiny, kteří se hrnci, v jehož útrobách se právě pod tlakem zpracovával rodinný pokrm, vyhýbali kuchyni až přehnaně velkým obloukem. Na druhé straně se nebylo čemu divit. Téměř v každé rodině se hrnec aspoň jednou za svou éru vaření postaral o zábavu. Hospodyňka ho neuhlídala a on vybouchnul. Pak bylo vymalováno, a to jak doslovně, tak v přeneseném slova smyslu, jelikož rodinný oběd nebyl umístěn klasicky na talířích, ale bylo potřeba seškrabávat ho lžící ze stěn kuchyně. Kupodivu se v rodině našel vždy někdo, kdo neocenil tuto pestrou obměnu klasicky nudného stolování a místo toho, aby vzdal hold statečné a obětavé kuchařce, prásknul zlostně dveřmi se slovy, že jediný, kdo se dnes nažere, bude akorát pes. No, upřímně řečeno těžko říct, co tím myslel, jelikož většina psů se stravuje z misky a nikoli ze stěny.

Nejdřív prověřuj, pak zavařuj

Rovněž mé dětství bylo provázeno tajuplným syčením Papinova hrnce a vůní hovězího nebo vepřového masa na guláš. Naše pragmaticky smýšlející rodina se však nespokojila pouze s tradičním využitím. V hrnci se například také zavařovalo. Ano, jde to. Pokud nemáte po ruce zrovna klasický zavařovací hrnec, naplněné zavařovačky umístíte do tlakáče. Musíte si ale pohlídat jen velmi krátkou dobu varu. Na to nás ovšem sousedka, jež nám darovala recept (tak trochu ji podezřívám, jestli to nebyla jen dobře maskovaná pomsta), zapomněla upozornit. Vlastní praxí jsme záhy zjistili, že k zavařování stačí jen zlomek obyčejné zavařovací doby. Opravdu není třeba s společně s ovocem rozvařit také skleněné zavařovačky.

Moravský kras v kuchyni aneb I pes je člen rodiny

U nás se vždy zachovávala rovnoprávnost všech členů rodiny, neexistovala žádná diskriminace, ani rasová. V hrnci se tedy vařilo i pro psa, třebaže on byl rasy německý ovčák a my vysokoškoláci homo sapiens. Myslím, že pan Papin by měl z všestranného uplatnění svého vynálezu v naší rodině opravdu velkou radost. Asi nikdy nezapomenu, když mě jakožto holčičku pověřili rodiče úkolem, abych psovi uvařila ovesné vločky, a pak odjeli. Já jsem dle jejich instrukcí naplnila tlakáč potřebným množstvím vloček i vody, zapálila plamen na plynovém sporáku a řekla babičce, aby na mě zavolala z okna, až hrnec začne syčet. (Do té doby jsem opravdu netušila, že babička tolik nedoslýchá.) Následně jsem se odebrala jakožto vzorná dcera plevat záhon, na kterém hlávkový salát dorůstal výše, jež mu pomalu začala závidět i sousední rajčata. Po nějaké době klidu jsem uslyšela z okna babičku. „Už to asi vaří!“

Z kuchyně se linulo podezřele divoké syčení páry asi jako ze strojovny parní lokomotivy. Vzápětí se ozvala rána. Když jsme otevřely oči, viděly jsme dosud nevídaný úkaz – naše kuchyň se proměnila v Moravský kras. Ze stropu nad sporákem visely doslova krápníky husté ovesné kaše, které se postupně vlastní vahou svěšovaly tak dlouho, až dosáhly dna hrnce, z kterého původně vzešly. Nadšení rodičů nad tímto malým přírodním zázrakem raději komentovat nebudu.

Závěrem nezbývá než tlakový hrnec vřele doporučit. Je to skvělý sluha, avšak zlý pán.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Poradna

Vánoční nákupy v obchodech. Kolik času strávíme ve frontě a kde budeme čekat nejdéle

Vánoční nákupy v obchodech. Kolik času strávíme ve frontě a kde budeme čekat nejdéle

Čerstvý kapr, stromeček a dárky na poslední chvíli. Vánoční nákupy v přeplněných obchodech jsou pro mnohé noční můrou díky nekonečným frontám. Nervozita pak panuje nejen mezi nákazníky, ale také mezi samotnými ...
Nespavost trápí miliony lidí. Kvalitní spánek není luxus, ale nutnost

Nespavost trápí miliony lidí. Kvalitní spánek není luxus, ale nutnost

Spánek je základní životní potřebou, přesto jeho nedostatek trápí mnoho lidí. Nespavost, porucha spánku projevující se obtížným usínáním, častým nočním probouzením nebo předčasným ranním vstáváním, není jen nepříjemná. Takový spánek ...
Antibiotická rezistence – velká hrozba jak pro pacienty, tak pro medicínu. Jak se jí bránit

Antibiotická rezistence – velká hrozba jak pro pacienty, tak pro medicínu. Jak se jí bránit

Antibiotická rezistence patří podle Světové zdravotnické organizace WHO k největším zdravotním hrozbám současnosti. Ročně si na celém světě vyžádá přes milion obětí. Její zákeřnost spočívá v tom, že z dosud běžně léčitelných nemocí ...
Kouření je drahý koníček. Kolik kuřák ročně běžně prokouří a co za to lze pořídit

Kouření je drahý koníček. Kolik kuřák ročně běžně prokouří a co za to lze pořídit

Ceny cigaret v poslední době stabilně rostou. Na rozdíl od jiného zboží se však rozhodně nejedná o produkt, bez kterého bychom se nemohli obejít. Tedy čistě teoreticky, protože nejeden kuřák si ...
Vonné svíčky mohou Vánoce doslova otrávit. Co je dobré vědět, než je koupíte

Vonné svíčky mohou Vánoce doslova otrávit. Co je dobré vědět, než je koupíte

Svíčky k Vánocům neodmyslitelně patří. Nejen jejich záře, ale také jejich vůně. Vonné svíčky se těší oblibě celý rok, ale před Vánocemi patří mezi nejvíce žádané zboží. Jejich tvary a ...
Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

S nadcházející sezónou předvánočních nákupů i tradičních slevových akcí se výrazně zvyšuje riziko kyberpodvodů. Zločinci svůj klasický sortiment vždy „obohatí“ o nějakou novou praktiku, aby se dostalo na co nejvíce ...
Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky břišní patří k nejzávažnějším onkologickým onemocněním. Každý rok jí v České republice onemocní více než 2 500 lidí a téměř 2 300 pacientů na ni zemře. Šance na ...
Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Pořízení rovnátek, umělého chrupu nebo třeba jen korunky či můstku nejsou zdaleka levné záležitosti. Pacient běžně zaplatí i přes 10 000 Kč, takže očekává, že výrobek mu bude dobře sloužit. ...
Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Podzim, včetně listopadu, patří  k nejrizikovějším obdobím roku. V listopadu se dny výrazně zkracují. Stmívá se dříve, a to prodlužuje čas, kdy je zvěř aktivní. Zároveň se však snížuje viditelnost. ...
Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Moderní technologie nás obklopují na každém kroku. Na jedné straně nám vydatně ulehčují život, na straně druhé si vybírají svou daň. Stále více lidí se potýká s fenoménem známým jako ...