Kvetoucí kaštan je nejen nádherný, ale jeho květy mají také léčivé účinky

Foto: Rýdlová J.

Sezóna kvetoucích kaštanů je v plném proudu. Kaštan jakožto strom máme většinou spjatý s podzimní úrodou kaštanů, které si díky jejich vzhledu rádi nasbíráme do kapes, ať už jsme děti nebo dospělí. Kaštan nám však udělá radost i na jaře, a to svým bohatým impozantním květenstvím ve tvaru svícnu. Pokud se na květy podíváte zblízka, zjistíte, jak jsou nádherně zbarveny. Málokdo však ví, že květy kaštanu jsou léčivé.

Co kaštan léčí

Kaštan koňský, odborně jírovec maďal, je nejen mohutný okrasný strom (dorůstá až 30 m), ale patří také mezi léčivky. Pokud vás pobolívají klouby, svaly nebo šlachy, pak jste již určitě sáhli po tzv. koňské masti nebo masážním gelu obsahujícím právě látky z kaštanu.

Tento strom je považován za jednu z nejúčinnějších léčivých rostlin na cévy. Obsahuje totiž látky, které mají pozitivní účinek na žilní stěny, zvyšují jejich pružnost a pevnost. Pomáhá tedy při léčbě křečových žil, hemeroidů, dokonce se uvádí také u podpůrné léčby bércových vředů. Ulevuje u bolesti kloubů. Dále zlepšuje prokrvení orgánů, periferní prokrvování (nadměrně studené ruce, nohy), zmenšuje otoky (často lymfatických cév a uzlin). Působí protizánětlivě, takže může pomoci např. u revmatoidní artritidy (hovorově revma). Tento výčet není jistě úplný. Samozřejmě záleží také na trvání a intenzitě zdravotního problému, proto ne každý docílí při použití stejných výsledků.

Jak květy sbírat

Kaštan kvete nejčastěji v průběhu května, ve vyšších a chladnějších polohách však i počátkem června. Sbíráme svěží květy (tj. ne odkvétající) a suché (tj. ne smáčené rosou nebo deštěm), jinak mají tendenci plesnivět. Suší se v tenké vrstvě ve stínu na dobře větraném místě.

Jak a na co květy použít

Pro základní orientaci uveďme několik tipů na použití sušených květů kaštanu:

  • Nálev. Jelikož květy jsou silně protizánětlivé a pomáhají uvolňovat hleny, hodí se k léčbě nachlazení a infekcí horních a dolních cest dýchacích. Nálev z těchto květů má silně hořkou chuť, proto se zpravidla nepopíjí jako čaj (i když některé zdroje toto užití uvádějí), ale používá ve formě kloktadla.
  • Tinktura. Z květů nebo také z kaštanů samotných (hnědá slupka se zpravidla odstraní a použije se světlá vnitřní část) lze připravit tinkturu, tedy bylinný výluh získaný namáčením v alkoholu, a použít zevně k mazání bolavých kloubů, šlach a svalů.
  • Kaštanové obklady. Čerstvé květy nasekáme na kaši a přikládáme jako obklad. Doporučuje se aplikovat na bolavá místa, případně na kožní problémy (atopický ekzém, lupénka).
  • Výluh v oleji. Z květů můžete připravit olej s hojivými účinky. Do rozehřátého oleje (např. panenského olivového) přisypete květy. Olej pak již nezahříváte a necháte i s květy louhovat několik hodin louhovat. Následně zahřejete natolik, aby olej bylo možné scedit. Lze používat na kožní problémy (popáleniny, odřeniny, suchá a přecitlivělá místa).

Upozornění

Konkrétní recepty, a to zejména na přípravu receptů k vnitřnímu užití, a dávkování je vždy potřeba získat z ověřených odborných zdrojů. Při větších a dlouhodobých dávkách mohou totiž látky obsažené v jírovci působit na organismus toxicky.