Preeklampsie ohrožuje v těhotenství jak dítě, tak matku. Vyšetření ji však dokáže odhalit včas

Zdroj: pixabay.com

V ČR zhruba 500 případů předčasného porodu ročně souvisí s preeklampsií. Jedná se o závažný stav vznikající v těhotenství. Pokud není včas rozpoznán a léčen, může mít fatální dopad jak na ženu, tak na její dítě. V dnešní době naštěstí existuje účinný screening a prevence dostupná každé nastávající mamince. Co je dobré vědět?

Preeklampsie

Dle informací Fakultní nemocnice Ostrava se jedná o soubor dvou až tří symptomů (vysokého krevního tlaku, nálezu bílkoviny v moči a rozsáhlých otoků), vyskytujících se pouze v souvislosti s těhotenstvím – nejdříve však po jeho 20. týdnu. V souvislosti s ní dochází často k závažnému zpomalení růstu plodu v děloze, čímž se zvyšuje riziko nitroděložního odumření plodu. Nepoznaná preeklampsie může tak vyústit v těžké, někdy až fatální, poškození zdraví matky i dítěte, a patří proto k nejobávanějším komplikacím těhotenství. Není nijak vzácná. Vyskytuje se až u 5 % všech těhotných žen.

Příčina

Původ preeklampsie leží již v samotném počátku těhotenství, kdy nedojde ke správnému usídlení se placenty v děloze. Přesná příčina mnohdy není známa. Obecně platí, že s narůstající délkou těhotenství se právě vlivem této patologie nemusí dostávat plodu zmíněných živin a kyslíku. To může způsobit zpomalení jeho růstu, v krajním případě i jeho smrt.

Příznaky preeklampsie

Zároveň z důvodu nedostatečného vyživení a okysličení placenta produkuje látky, které ohrožují i budoucí matku. Mezi možné příznaky patří: vysoký krevní tlak, výrazné přibývání na váze, zjevné otoky, bolest hlavy, bolest podžebří, nevolnost a zvracení či mdloby.

Informujte se včas

V ČR může screeningové vyšetření podstoupit každá těhotná žena. Je vhodné informovat se u ošetřujícího gynekologa. Někteří mohou provést vyšetření sami, jiní doporučí specializované pracoviště. Samotné vyšetření může být součástí kombinovaného screeningu v I. trimestru a zabere zhruba 20 minut.

Z čeho se vyšetření skládá

Vyšetření zpravidla zahrnuje:

  • krevní odběry doplněné o placentární růstový faktor,
  • ultrazvukové vyšetření doplněné o vyšetření průtoku krve v děložních tepnách,
  • měření krevního tlaku těhotné,
  • osobní anamnézu doplněnou o výskyt preeklampsie v rodině.

Takto lze odhalit riziko rozvoje závažné preeklampsie až v 90 %.

Pozitivní výsledek

U pozitivního výsledku screeningu se doporučuje dle konkrétní situace podávat kyselinu acetylsalicylovou a další odborné sledování, dále také provedení testu na preeklamsii. Ten dokáže až s 99% jistotou předpovědět, jestli v následujících čtyřech týdnech dojde k rozvoji choroby.

Kdo hradí test

Zdravotní pojišťovna hradí tento test rizikovým ženám (např. výskyt choroby v rodině, zvýšené hodnoty krevního tlaku těhotné, pozitivní screening na riziko rozvoje atd.) Těhotné ženy bez rizikových faktorů, které mají o tento test zájem, si ho musí uhradit jako samoplátce. Cena se pohybuje přibližně kolem 1 600 Kč v závislosti na dané laboratoři.

Zdroje: Fakultní nemocnice Ostrava (FNO); Nedoklubko – TZ.