Dovolené se blíží. Jak vybrat pokojové rostliny, které přežijí bez újmy vaši nepřítomnost

Tchýnin jazyk. Foto: Rýdlová J.

Květiny lze v lecčems přirovnat k domácím mazlíčkům. Přinášejí spoustu radostí, ale na druhou stranu vyžadují péči. Naštěstí je není nutné krmit a venčit každý den. Ty největší žíznivky je potřeba zalévat obden a milovnice letnění stačí úderem léta vystrčit na okenní parapet či balkón, kde se však v horkých dnech dožadují tekutého moku každý den. Znám dokonce rodinu, která vozila rajčata zasazená v kyblících od Primalexu na dovolenou, protože se jim o ně neměl kdo postarat. Konec konců, proč by si také rajče nemohlo vyrazit na  ozdravný pobyt na hory, aby si odpočinulo od ruchu velkoměsta, že ano?

Pokud však nemáte nikoho, komu byste chtěli svěřit klíče od svého bytu a také nemáte zrovna chuť letět k moři s anturiemi v květináčích, pak se zpravidla dostane ke slovu Darwinova evoluční teorie – vašeho návratu se dožijí jen ti nejsilnější jedinci, a to mnohdy ve značně potroušeném stavu. Stačí se však držet několika jednoduchých, zato však plně funkčních tipů a máte vyhráno.

Když nezalejete, nic se neděje

Bez vaší péče vydrží nejdéle květiny, které nepotřebují příliš často zalévat. Zde patří absolutní prvenství umělým květinám. Za nimi v těsném závěsu následují sukulenty, které není třeba chápat pouze jako kaktusy. Mezi sukulenty najdete spoustu dalších krásných a zajímavých druhů. Pak následují klasické pokojové květiny. Pokud se v nich příliš nevyznáte, řiďte se zásadou, že by neměly mít tenoučký stoneček a jemné tenké (byť velké) listy. Tyto rostlinky totiž nejsou schopny zadržet vodu na delší dobu. V horkých letních dnech je ráno zalijete a už večer bývají vysušené, stvoly se začínají ohýbat a z lístečků se jim vytrácí život

Květy nejsou, oč tu běží

Důležitou zásadou je nekupovat pokojovky kvůli jejich nádherným květům, ale podle toho, jestli jim jsme schopni dát péči, kterou potřebují. Ty nenáročné nás totiž svými květy zpravidla neokouzlí, zato však mívají nádherné listy, a to celoročně.

Není jedno, kam ji postavíte

I když si pořídíte pokojovou květinu, která nevyžaduje příliš zalévání nebo časté rosení listů a květů, je potřeba zjistit si, jaké podmínky vyžaduje k životu. Některé potřebují hodně slunce, odborně řečeno slunné stanoviště, jiné spíše polostín. Pozor! Světlo není totéž co slunce. Třeba pro náš účel vhodná (a navíc nádherně kvetoucí) orchidej phalaenopsis má ráda hodně světla, ale přímé slunce jí neudělá dobře. Na jižním okně se tudíž spálí, zatímco na východním si bude libovat.   Pokud se však chystáte odjet na více dnů, pak raději i sluncemilnou květinu umístěte na méně slunné místo, aby se nestalo, že jí bude chybět zálivka.

Pokojovky, které přežijí

Osobně mám odzkoušené tyto pokojové rostliny, které vydrží týden i déle bez zálivky: pupovice známá jako dužnatka, tchýnin jazyk, aloe vera, rýmovník, orchidej phalaenopsis, zamiokulkas a obecně sukulenty, takže s klasickým kaktusem chybu neuděláte.