Dnes je 7. 12. 2025 a svátek má Ambrož

Mléko z mlékomatu. Levnější a mnohem chutnější než z obchodu. Co je dobré o něm vědět

Mnozí z nás už pomalu neznají jiné mléko než krabicové. Má spoustu předností. Je trvanlivé, skladné a také levnější než jeho relativně čerstvé družky v lahvích. Některé děti si dokonce myslí, že mléko už takto zabalené přichází na svět. A je jim třeba vysvětlit, že onu mléčnou tekutinu nám dává kráva, ovšem bez kartonu Tetra Pack.

Mléko můžeme kromě klasické obchodní sítě zakoupit také v mlékomatu. Pro děti zajímavá podívaná. Mléko vytéká proudem tak, jak ho Pán Bůh stvořil. Mlékomaty nejsou žádnou novinkou. První průkopníci se u nás objevili přibližně v r. 2010. Počáteční nadšení ale vystřídaly problémy s odbytem. Média totiž začala upozorňovat na to, že čerstvé mléko může být nebezpečné. Lidé dostali strach a přestali jej kupovat. Mnohé automaty na mléko skončily ve ztrátě a jejich provoz musel být ukončen.

Výhody

Čerstvost. Je zaručená díky přímé a rychlé cestě mléka do automatu, samozřejmě za dodržení všech nutných hygienických podmínek. Mléko musí být zchlazeno na požadovanou teplotu, dodáno a do určité doby prodáno. Čerstvé mléko je tedy husté, bohaté na vitamíny a minerály, dále je zdrojem vápníku, bifidogenních kultur a bílkovin. Obsah tuku se pohybuje mezi 3,5 – 4 %.

Lepší chuť, vyšší obsah tuku. Mléko z mlékomatu obsahuje přibližně 4 % tuku, tedy mnohem více než mléko z obchodu, kdy plnotučné mléko má 3,5 % tuku a polotučné zpravidla 1,5 % tuku. Když mléko z mlékomatu necháte doma několik hodin odstát, utvoří se vám hustá „čepička smetany“. Díky vyššímu obsahu tuku mléko také lépe chutná.

Cena. Cena se může pohybovat různě. V mlékomatu poblíž Beskyd jsem nakoupila litr mléka za 18 Kč. V supermarketu stojí litr čerstvého plnotučného mléka přibližně 36 Kč a litr trvanlivého (tzv. krabicového) mléka 24 Kč. Díky kombinaci příznivé ceny a výborné chuti se mi stává jen výjimečně, že by před mlékomatem bylo prázdno. Vždy zde parkuje několik nedočkavých zákazníků. Navíc prodej mléka bývá často doplněn automatem na prodej jiných zemědělských výrobků, např. kysaného zelí. V tomto případě však nedoporučuji konzumovat oba výrobky zároveň.

Na co si dát pozor

To, že je mléko z automatu čerstvé a přírodní, je jeho velkou výhodou, ovšem zároveň také nevýhodou. Jelikož toto mléko neprochází žádnými technologickými úpravami, obsahuje velké množství živých mikroorganismů. (Vždyť přece pochází od krav a krávy žijí v chlévě a ten rozhodně není sterilní.) Může tedy obsahovat řadu pro člověka nebezpečných bakterií, např. Salmonella, Escherichia coli, Campylobacter jejuni, Listeria monocytogenes nebo Staphylococus aureus (tzv. zlatý stafylokok). Skrze mléko (typicky kozí či ovčí, ale také kravské) byl již také prokázán přenos boreliové infekce nebo virusu způsobujícího klíšťovou encefalitidu.

Pasterizace mléka

Řešení je však jednoduché. Mléko nekonzumujte syrové, ale převařte jej. V podstatě není nutné, aby přímo prošlo varem, stačí jej pasterizovat. Existuje několik druhů pasterizace, přičemž platí, že čím vyšší teplota, tím kratší doba. Rychlou je tzv. legislativní, mléko se zahřeje na 70 °C po dobu 15 sekund. K usmrcení patogenních bakterií se často aplikuje nižší teplota po delší čas, a to pasterizací při teplotě 63 °C po dobu 30 minut. Teploty však musí být dosaženo v celé potravině, nikoli jen např. na povrchu či na dně. V domácích podmínkách asi málokdo bude zkoumat teplotu mléka teploměrem a odměřovat dobu pasterizace. Pokud ovšem mléko necháte projít dlouhým varem (kromě toho, že rádo utíká z hrnce), snížíte jeho nutriční hodnotu.

Jsme méně imunní

Když jsem byla malá, kupovali jsem na horách mléko od jedné sousedky, která chovala krávy. Říkalo se, že nejlepší mléko je čerstvě nadojené, ještě teplé od krávy. Já ho měla ale raději vychlazené. Převařovalo se jen proto, aby déle vydrželo. Jak to, že lidé nic nechytli? Jedním z důvodů je prostý fakt, že nám obecně klesá imunita. Žijeme v relativně sterilním prostředí. Bakterie, které by našim prarodičům nevadily, by mnohé z nás dnes porazily. Občasný průjem po mléku se tehdy považoval za běžný jev málo zoceleného organismu, zatímco dnes víme, že může být projevem např. intolerance laktózy.

 

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Poradna

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

S nadcházející sezónou předvánočních nákupů i tradičních slevových akcí se výrazně zvyšuje riziko kyberpodvodů. Zločinci svůj klasický sortiment vždy „obohatí“ o nějakou novou praktiku, aby se dostalo na co nejvíce ...
Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky břišní patří k nejzávažnějším onkologickým onemocněním. Každý rok jí v České republice onemocní více než 2 500 lidí a téměř 2 300 pacientů na ni zemře. Šance na ...
Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Pořízení rovnátek, umělého chrupu nebo třeba jen korunky či můstku nejsou zdaleka levné záležitosti. Pacient běžně zaplatí i přes 10 000 Kč, takže očekává, že výrobek mu bude dobře sloužit. ...
Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Podzim, včetně listopadu, patří  k nejrizikovějším obdobím roku. V listopadu se dny výrazně zkracují. Stmívá se dříve, a to prodlužuje čas, kdy je zvěř aktivní. Zároveň se však snížuje viditelnost. ...
Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Moderní technologie nás obklopují na každém kroku. Na jedné straně nám vydatně ulehčují život, na straně druhé si vybírají svou daň. Stále více lidí se potýká s fenoménem známým jako ...
Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Bohatá sněhová nadílka, která v posledních dnech napadla v některých regionech, mnohé zaskočila. Muži i ženy s nelibostí popadli lopaty a s údernou písní J. Nohavici na rtech „Večer to ...
Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Listopad nás obdařil prvními mrazíky, topná sezóna se už zkrátka rozjíždí naplno. Majitelé rodinných domů se na ni často poctivě připravují, jelikož jejich kamna a komíny dostávají každodenním topením pořádně ...
Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Ve dne zvládáme všechno. Pracujeme, řešíme úkoly, taháme těžké nákupy – a nic zvláštního necítíme. Ale jakmile se večer uložíme do ticha, tělo jako by se rozhodlo, že teď je ...
Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Letos v červnu začala platit novela zákoníku práce, která je označována jako flexinovela. Důvodem tohoto označení je snaha novely zvýšit flexibilitu – tj. pružnost pracovních vztahů tak, aby lépe vyhovovaly ...
Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Tmavá rajčata v našich končinách působí nezvykle. Jejich lesklý černý vzhled přitahuje zrak a vzbuzuje zvědavost. Pokud o jejich existenci nemáte tušení, možná budete pochybovat o tom, jakou zeleninu to ...