V parném horku si mnozí automaticky objednávají pouze nápoje s ledem. Je přece potřeba zchladit rozpálené tělo i jeho útroby. Navíc zejména u míchaných nápojů se barvy nádherně rozpíjejí, díky čemuž vznikají malá umělecká díla, která pak končí v našem žaludku. O nápojích s ledem je však dobré vědět několik faktů. Místo abychom jimi svému tělu pomohli bojovat s horkem, prokážeme mu spíše medvědí službu.
Rozpálené tělo je potřeba zchladit
Nejčastějším argumentem pro volbu ledového nápoje je domněnka, že naše horkem rozpálené tělo je potřeba zchladit. Jenže potraviny, jež jsou vůči našemu rozehřátému tělu výrazně chladné, nás neochladí, ani nezaženou žízeň. Organismus si je totiž musí nejdříve zahřát na přijatelnou teplotu. K tomu je však potřeba energie a určitý čas. Tento typický problém vzniká nejen u drinků s ledem, ale také u ledové kávy, zmrzliny či nanukových dortů. Samozřejmě záleží na množství, které zkonzumujeme. Pokud si dáme jednou za čas kopeček zmrzliny, zdravé tělo si s ním hravě poradí, navíc sobě či svému dítěti nezpůsobíme psychickou újmu z odříkání.
Angína jako bonus
Něco jiného je však kopnout do sebe velkou sklenici či dvě ledového drinku. Pokud jsme uřícení (po sportovním výkonu) nebo je naše tělo oslabeno (stresem, nevyspáním či prodělanou nemocí), pak může být vedlejším efektem bolest v krku, či dokonce angína.
Kvalita vody
Led se vyrábí samozřejmě z vody. Zejména v některých zahraničních destinacích však může být kvalita vody problém. Turisté zpravidla důsledně respektují doporučení pít pouze balenou vodu či nemýt si ovoce v běžné vodě z kohoutku. Neuvědomí si však, že nebezpečí může číhat právě v ledu, který je připraven z nekvalitní vody. Nelze se řídit ani tím, že místní obyvatelé nápoje s ledem pijí bez zdravotních následků. Na rozdíl od nás jsou totiž na tamější mikroorganismy zvyklí. Zatímco jejich trávícím ústrojím nějaká místní bakterie proběhne bez povšimnutí, našinec může strávit týden objímáním záchodové mísy.
Proces přípravy
Problém může nastat, i když je voda kvalitní. Nevhodné mikroorganismy se do ní totiž mohou dostat při přípravě ledu. V restauracích a barech nejsou zdaleka vždy dodrženy přísné hygienické normy. Úplně stačí, aby se někdo dotknul vody nebo kostek ledu neumytou rukou. Před tímto problémem ovšem nebudete v bezpečí nikde, ani u nás, kde je obecně kvalita pitné vody na velmi dobré úrovni.
Zředěný nápoj
Kostky ledu s vaším nápojem provedou ještě jednu věc – zředí jej. Je to v podstatě, jako byste si dolili do svého drinku trochu vody. Pokud si objednáte třetinku džusu s ledem, je otázka, jestli se jedná o tři dcl samotného džusu plus led navíc, nebo tři dcl je výsledné množství nápoje, tedy džus je v podstatě nastaven zmraženou vodou.
Co tedy v horku pít?
Místo ledového či chladného nápoje je rozumné dopřát si drink blížící se teplotě okolí. Zpravidla ho budete vnímat jako míně vlažný.