Dnes je 8. 12. 2025 a svátek má Květoslava

Letní cuketová vaječina – chutně, rychle a zdravě

V létě se vaří lépe než v zimě. Máme k dispozici čerstvou sezónní zeleninu a také čerstvá vejce. Navíc obojí je v létě levnější než v zimě. Oblíbenou surovinou letní kuchyně jsou cukety. Zkuste jejich kombinaci s vajíčky. Získáte chutné, rychlé a levné jídlo, po kterém vás nebudou tížit výčitky svědomí ohledně vaší hmotnosti. Jídlo je bohaté na bílkoviny, ale chudé na prázdné  kalorie.

Proč právě vejce a cuketa?

Cuketu můžeme pro její neutrální chuť využít v mnoha pokrmech. Když přidáme pikantní koření, cuketa jeho chuť ochotně převezme. Navíc je lehce stravitelná a obsah kalorií je naprosto mizivý – pouhých 18 kcal (77 KJ) /100 g. Je přibližně z 90 % tvořena vodou, proto se mnohdy považuje za detoxikační potravinu.

Jedno střední vejce má energetickou hodnotu 83 kcal (345 kJ), přičemž je kvalitním zdrojem bílkovin. Ve středně velkém vejci jich je přibližně 7 g. Vejce sice obsahují diskutovaný cholesterol, avšak v současnosti se na ně pohled mění. Pokud si jednou za čas dáte dvě vejce, nic se neděje. Hlavním nepřítelem je jejich špatná úprava – mnoho tuku, mnohdy přepáleného.

Možná nevíte, že cuketa i vejce jsou dobrým zdrojem vápníku. Na 100 g ho cuketa obsahuje 30 mg a vejce 54 mg (tj. v jednom středním vejci je 30 mg vápníku).

Cuketová vaječina

Suroviny:

2 velké cibule

1 větší cuketa

1 červená paprika

min. 50 g šunky

4 vejce

grilovací koření, sůl, pepř, česnek dle chuti

trocha oleje, případně trocha nakrájené anglické

Postup:

Nejdříve si nakrájíme papriku a cuketu na drobné kostičky. Cuketu vložíme do misky, zakápneme (olivovým) olejem, promícháme s aromatickým kořením (např. koření na gril) a necháme uležet. Cibuli a šunku nakrájíme nadrobno a orestujeme na pánvi s trochou oleje. Pokud místo oleje použijeme anglickou, počkáme, až pustí tuk, a teprve pak přidáme nakrájenou cibuli. Jakmile cibule dostane mírně zlatavý nádech, vmícháme nakrájenou cuketu a po chvíli papriku (je měkčí než cuketa, stačí jí kratší tepelná úprava). Nakonec zalijeme rozšlehanými vejci a občas promícháme. Cuketa by měla být „na zkus“, tedy ani příliš tvrdá, ani příliš měkká. Ozdobíme zeleninou a podáváme s kouskem pečiva.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Poradna

Vonné svíčky mohou Vánoce doslova otrávit. Co je dobré vědět, než je koupíte

Vonné svíčky mohou Vánoce doslova otrávit. Co je dobré vědět, než je koupíte

Svíčky k Vánocům neodmyslitelně patří. Nejen jejich záře, ale také jejich vůně. Vonné svíčky se těší oblibě celý rok, ale před Vánocemi patří mezi nejvíce žádané zboží. Jejich tvary a ...
Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

S nadcházející sezónou předvánočních nákupů i tradičních slevových akcí se výrazně zvyšuje riziko kyberpodvodů. Zločinci svůj klasický sortiment vždy „obohatí“ o nějakou novou praktiku, aby se dostalo na co nejvíce ...
Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky břišní patří k nejzávažnějším onkologickým onemocněním. Každý rok jí v České republice onemocní více než 2 500 lidí a téměř 2 300 pacientů na ni zemře. Šance na ...
Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Pořízení rovnátek, umělého chrupu nebo třeba jen korunky či můstku nejsou zdaleka levné záležitosti. Pacient běžně zaplatí i přes 10 000 Kč, takže očekává, že výrobek mu bude dobře sloužit. ...
Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Podzim, včetně listopadu, patří  k nejrizikovějším obdobím roku. V listopadu se dny výrazně zkracují. Stmívá se dříve, a to prodlužuje čas, kdy je zvěř aktivní. Zároveň se však snížuje viditelnost. ...
Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Moderní technologie nás obklopují na každém kroku. Na jedné straně nám vydatně ulehčují život, na straně druhé si vybírají svou daň. Stále více lidí se potýká s fenoménem známým jako ...
Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Bohatá sněhová nadílka, která v posledních dnech napadla v některých regionech, mnohé zaskočila. Muži i ženy s nelibostí popadli lopaty a s údernou písní J. Nohavici na rtech „Večer to ...
Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Listopad nás obdařil prvními mrazíky, topná sezóna se už zkrátka rozjíždí naplno. Majitelé rodinných domů se na ni často poctivě připravují, jelikož jejich kamna a komíny dostávají každodenním topením pořádně ...
Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Ve dne zvládáme všechno. Pracujeme, řešíme úkoly, taháme těžké nákupy – a nic zvláštního necítíme. Ale jakmile se večer uložíme do ticha, tělo jako by se rozhodlo, že teď je ...
Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Letos v červnu začala platit novela zákoníku práce, která je označována jako flexinovela. Důvodem tohoto označení je snaha novely zvýšit flexibilitu – tj. pružnost pracovních vztahů tak, aby lépe vyhovovaly ...