Dnes je 7. 12. 2025 a svátek má Ambrož

Neprávem opomíjené vnitřnosti. Kuřecí srdíčka s omáčkou

V našich končinách není příliš zvykem konzumovat vnitřnosti. Na milost jsme ochotni vzít zejména játra, která bývají v různé podobě oblíbenou položkou jídelního lístku nejedné restaurace. Tím to však většinou končí. K naší škodě. Vnitřnosti lze velmi chutně upravit, přičemž jsou pro nás zdrojem řady cenných živin. Navíc jejich cena je v porovnání s masem výrazně nižší. Například kuřecí srdce na náš recept stálo 70 Kč/kg.

Fakta o vnitřnostech

U nás ještě před padesáti lety patřily vnitřnosti (nejčastěji játra, srdce, ledvinky, plíce či brzlík) k vyhledávaným pochoutkám. Naše babičky je běžně připravovaly a mnohdy je získávaly jen díky známostem s prodavačkou. Vnitřnosti mají velké množství vitaminů a minerálů, zároveň minimum tuku. Obsahují plnohodnotné bílkoviny. S jejich konzumací to ale není třeba přehánět. Stačí je zařadit alespoň dvakrát či třikrát měsíčně do jídelníčku. Problémem vnitřností je, že jako hodně prokrvené orgány často zajišťující vylučování škodlivin, mohou obsahovat např. vysoké množství těžkých kovů. Legislativa proto stanoví maximální přípustné hodnoty. Dále platí, že některé vnitřnosti určitých starších kusů nesmějí být použity k lidské výživě.

Kuřecí srdíčka s omáčkou

Suroviny

  • Kuřecí srdce (na 1 porci cca 250 g),
  • kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel),
  • cibule,
  • sůl a koření (bobkový list, celý pepř, nové koření),
  • bílý smetanový jogurt nebo zakysaná smetana,
  • olej, hladká mouka.

Postup

Kuřecí srdce nejdříve očistíme – odstraníme bílý konec (musíme tedy počítat s určitým odpadem) a zbytek rozkrojíme na polovinu. Mrkev a další kořenovou zeleninu očistíme a nastrouháme na struhadle. Osmahneme cibulku na oleji, přidáme očištěná a nakrájená srdíčka a chvíli restujeme. Pak podlijeme vodou, přidáme nastrouhanou zeleninu, koření a vše dusíme, až srdíčka změknou. Nakonec jemně osolíme. Hotová srdíčka vyjmeme (ne vždy se podaří vybrat všechna) a tyčovým mixérem rozmixujeme zeleninu ve šťávě. Vzniklou omáčku v případě potřeby zahustíme hladkou moukou a zjemníme trochou smetanového jogurtu nebo zakysané smetany. Podáváme s libovolnou přílohou (těstoviny, knedlíky, brambory). Jedná se o dietní a lehce stravitelný oběd, který ocení rovněž lidé s trávicími problémy a ti, jež si hlídají hmotnost.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Poradna

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

S nadcházející sezónou předvánočních nákupů i tradičních slevových akcí se výrazně zvyšuje riziko kyberpodvodů. Zločinci svůj klasický sortiment vždy „obohatí“ o nějakou novou praktiku, aby se dostalo na co nejvíce ...
Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky břišní patří k nejzávažnějším onkologickým onemocněním. Každý rok jí v České republice onemocní více než 2 500 lidí a téměř 2 300 pacientů na ni zemře. Šance na ...
Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Pořízení rovnátek, umělého chrupu nebo třeba jen korunky či můstku nejsou zdaleka levné záležitosti. Pacient běžně zaplatí i přes 10 000 Kč, takže očekává, že výrobek mu bude dobře sloužit. ...
Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Podzim, včetně listopadu, patří  k nejrizikovějším obdobím roku. V listopadu se dny výrazně zkracují. Stmívá se dříve, a to prodlužuje čas, kdy je zvěř aktivní. Zároveň se však snížuje viditelnost. ...
Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Moderní technologie nás obklopují na každém kroku. Na jedné straně nám vydatně ulehčují život, na straně druhé si vybírají svou daň. Stále více lidí se potýká s fenoménem známým jako ...
Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Bohatá sněhová nadílka, která v posledních dnech napadla v některých regionech, mnohé zaskočila. Muži i ženy s nelibostí popadli lopaty a s údernou písní J. Nohavici na rtech „Večer to ...
Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Listopad nás obdařil prvními mrazíky, topná sezóna se už zkrátka rozjíždí naplno. Majitelé rodinných domů se na ni často poctivě připravují, jelikož jejich kamna a komíny dostávají každodenním topením pořádně ...
Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Ve dne zvládáme všechno. Pracujeme, řešíme úkoly, taháme těžké nákupy – a nic zvláštního necítíme. Ale jakmile se večer uložíme do ticha, tělo jako by se rozhodlo, že teď je ...
Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Letos v červnu začala platit novela zákoníku práce, která je označována jako flexinovela. Důvodem tohoto označení je snaha novely zvýšit flexibilitu – tj. pružnost pracovních vztahů tak, aby lépe vyhovovaly ...
Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Tmavá rajčata v našich končinách působí nezvykle. Jejich lesklý černý vzhled přitahuje zrak a vzbuzuje zvědavost. Pokud o jejich existenci nemáte tušení, možná budete pochybovat o tom, jakou zeleninu to ...