Dnes je 7. 12. 2025 a svátek má Ambrož

Dušená mrkev s hráškem. Prospěje zdraví a může i velmi dobře chutnat

Obecně se má za to, že je lépe konzumovat zeleninu syrovou než tepelně upravenou. Nemusí to být však vždy tak docela pravda. Právě u mrkve platí, že je ve vařeném stavu lépe stravitelná a že naše tělo si z ní dokáže vzít mnohem více živin. Dušená mrkev mnoho lidí příliš nenadchne, nicméně je to škoda. I tento pokrm může být chutný, záleží jen na tom, jak si jej připravíte. Fantazii se meze nekladou, takže onu nepopulární mrkev můžete dochutit třeba pikantní klobáskou.

Bohatství mrkve

Mrkev je cenným, a přitom stále relativně levným a celoročně dostupným zdrojem mnoha cenných látek. Obsahuje například velké množství antioxidantů, které pomáhají zvyšovat odolnost našeho těla. Mrkev je známá zejména pro vysoký obsah karotenoidů, které patří k silným antioxidantům. Beta karoten obsažený v mrkvi se přeměňuje na vitamín A, proto se mimo jiné říká, že mrkev je dobrá na oči. A je to právě tepelná úprava (vaření, dušení atd.), při které se obsah karotenoidů, které je tělo schopno vstřebat, výrazně zvýší. Zatímco v syrové podobě se jedná jen asi o 25 %, z tepelně upravené mrkve si náš organismus dokáže vzít více než 50 %. Jelikož vitamín A patří k vitamínům rozpustným v tucích, musíme k němu přidat při přípravě trochu tuku, např. másla či oleje.

Dušená mrkev s hráškem

Suroviny

  • Trocha oleje
  • Cibule
  • Mrkev
  • Hrášek (mražený či čerstvý)
  • Pikantní klobáska
  • Trocha hladké mouky
  • Sůl, pepř, případně česnek či jiné koření

Postup

Na oleji zpěníme cibulku, přidáme najemno nakrájenou pikantní klobásku a orestujeme. Až cibule zezlátne a klobáska pustí šťávu, přidáme najemno nastrouhanou či nakrájenou mrkev, mražený hrášek a mírně podlijeme. (Pokud použijeme čerstvý hrášek, přidáme jej až později, protože potřebuje kratší dobu tepelné úpravy než hrášek mražený.) Osolíme a okořeníme. Dusíme, až zelenina změkne, a dle potřeby dochutíme. Je-li zeleninová směs příliš řídká, zahustíme. K tomu můžeme použít trochu hladké mouky rozmíchané v malém množství studené vody, kterou vmícháme do pokrmu. Klasicky se používá pšeničná mouka pro vysoký obsah lepku, ale kdo chce jíst zdravěji, může použít i jiné druhy mouky, případně rozmixované ovesné vločky. Dušenou mrkev můžeme podávat s vařeným vejcem jako hlavní chod nebo menší porci jako večerní jídlo.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Poradna

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

S nadcházející sezónou předvánočních nákupů i tradičních slevových akcí se výrazně zvyšuje riziko kyberpodvodů. Zločinci svůj klasický sortiment vždy „obohatí“ o nějakou novou praktiku, aby se dostalo na co nejvíce ...
Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky břišní patří k nejzávažnějším onkologickým onemocněním. Každý rok jí v České republice onemocní více než 2 500 lidí a téměř 2 300 pacientů na ni zemře. Šance na ...
Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Pořízení rovnátek, umělého chrupu nebo třeba jen korunky či můstku nejsou zdaleka levné záležitosti. Pacient běžně zaplatí i přes 10 000 Kč, takže očekává, že výrobek mu bude dobře sloužit. ...
Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Podzim, včetně listopadu, patří  k nejrizikovějším obdobím roku. V listopadu se dny výrazně zkracují. Stmívá se dříve, a to prodlužuje čas, kdy je zvěř aktivní. Zároveň se však snížuje viditelnost. ...
Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Moderní technologie nás obklopují na každém kroku. Na jedné straně nám vydatně ulehčují život, na straně druhé si vybírají svou daň. Stále více lidí se potýká s fenoménem známým jako ...
Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Bohatá sněhová nadílka, která v posledních dnech napadla v některých regionech, mnohé zaskočila. Muži i ženy s nelibostí popadli lopaty a s údernou písní J. Nohavici na rtech „Večer to ...
Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Listopad nás obdařil prvními mrazíky, topná sezóna se už zkrátka rozjíždí naplno. Majitelé rodinných domů se na ni často poctivě připravují, jelikož jejich kamna a komíny dostávají každodenním topením pořádně ...
Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Ve dne zvládáme všechno. Pracujeme, řešíme úkoly, taháme těžké nákupy – a nic zvláštního necítíme. Ale jakmile se večer uložíme do ticha, tělo jako by se rozhodlo, že teď je ...
Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Letos v červnu začala platit novela zákoníku práce, která je označována jako flexinovela. Důvodem tohoto označení je snaha novely zvýšit flexibilitu – tj. pružnost pracovních vztahů tak, aby lépe vyhovovaly ...
Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Tmavá rajčata v našich končinách působí nezvykle. Jejich lesklý černý vzhled přitahuje zrak a vzbuzuje zvědavost. Pokud o jejich existenci nemáte tušení, možná budete pochybovat o tom, jakou zeleninu to ...