Bohatství mrkve
Mrkev je cenným, a přitom stále relativně levným a celoročně dostupným zdrojem mnoha cenných látek. Obsahuje například velké množství antioxidantů, které pomáhají zvyšovat odolnost našeho těla. Mrkev je známá zejména pro vysoký obsah karotenoidů, které patří k silným antioxidantům. Beta karoten obsažený v mrkvi se přeměňuje na vitamín A, proto se mimo jiné říká, že mrkev je dobrá na oči. A je to právě tepelná úprava (vaření, dušení atd.), při které se obsah karotenoidů, které je tělo schopno vstřebat, výrazně zvýší. Zatímco v syrové podobě se jedná jen asi o 25 %, z tepelně upravené mrkve si náš organismus dokáže vzít více než 50 %. Jelikož vitamín A patří k vitamínům rozpustným v tucích, musíme k němu přidat při přípravě trochu tuku, např. másla či oleje.
Dušená mrkev s hráškem
Suroviny
Mohlo by vás zajímat
- Trocha oleje
- Cibule
- Mrkev
- Hrášek (mražený či čerstvý)
- Pikantní klobáska
- Trocha hladké mouky
- Sůl, pepř, případně česnek či jiné koření
Postup
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme najemno nakrájenou pikantní klobásku a orestujeme. Až cibule zezlátne a klobáska pustí šťávu, přidáme najemno nastrouhanou či nakrájenou mrkev, mražený hrášek a mírně podlijeme. (Pokud použijeme čerstvý hrášek, přidáme jej až později, protože potřebuje kratší dobu tepelné úpravy než hrášek mražený.) Osolíme a okořeníme. Dusíme, až zelenina změkne, a dle potřeby dochutíme. Je-li zeleninová směs příliš řídká, zahustíme. K tomu můžeme použít trochu hladké mouky rozmíchané v malém množství studené vody, kterou vmícháme do pokrmu. Klasicky se používá pšeničná mouka pro vysoký obsah lepku, ale kdo chce jíst zdravěji, může použít i jiné druhy mouky, případně rozmixované ovesné vločky. Dušenou mrkev můžeme podávat s vařeným vejcem jako hlavní chod nebo menší porci jako večerní jídlo.

