Suroviny
- 1 menší dýně hokaido
- 2 malé cibule
- 4 velká rajčata
- 200 g bílý smetanový jogurt (zakysaná smetana, smetana ke šlehání)
- Sůl, pepř, chilli, kari, kurkuma
- Trocha tuku (olej, sádlo)
Postup
Hokaido dýni omyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky. Vydlabeme vnitřek, který nevyužijeme, a ponecháme si pouze pevnou dužninu i se slupkou. Hokaido dýně má tu výhodu, že ji nemusíme loupat.
Na rozpálenou pánev s malým množstvím tuku dáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme dozlatova. Pak přidáme na menší kousky nakrájenou dýni. Chvíli restujeme na cibulce a občas promícháme. Po několika minutách přidáme na kousky nakrájená rajčata, okořeníme a osolíme. Vše důkladně promícháme, zalejeme vařící vodou přibližně 1,5 cm nad zeleninu a vaříme, dokud dýně nezměkne. Doba vaření se značně zkrátí, pokud použijeme talkový hrnec.
Mohlo by vás zajímat
Tyčovým mixérem zeleninu rozmixujeme dohladka a dochutíme kořením a solí. Nakonec zjemníme hustým smetanovým jogurtem, zakysanou smetanou nebo smetanou ke šlehání. Smetanový jogurt je vhodná volba, pokud si hlídáme linii nebo máme problémy s trávením, je totiž mnohem lépe stravitelnější než smetana. Pokud je polévka stále příliš hustá, opatrně zředíme převařenou vodou.
Na talíři posypeme dýňovými semínky a podáváme s pečivem. V horkých dnech ji můžeme podávat také chlazenou.
Přejeme dobrou chuť!

