Dnes je 7. 12. 2025 a svátek má Ambrož

Zařadit do jídelníčku jáhly se vyplatí. Jáhlový nákyp s jablky a tvarohem

Rýžový nákyp patří mezi naše klasická sladká jídla. Velké oblibě se těší hlavně u dětí. Rády ho mají také hospodyňky, protože není příliš pracný. Pokud rýži nahradíte jáhly, vznikne vám zajímavá obměna. Rýže i jáhly mají mnoho společného. Rýži však míváme na talíři často, a mnohdy hledáme únik z klasického kolotoče brambory-těstoviny-knedlíky-rýže. Jáhly jsou v tomto případě skvělou volbou.

Proč jíst jáhly

Jáhly jsou malinké žluté kuličky, které vznikají odstraněním slupky z prosa. Kdysi bývaly běžnou součástí mnoha českých pokrmů. S rozvojem průmyslově zpracovaných potravin a „instantního“ vaření se na ně zapomnělo, ale nyní se díky zájmu o zdravé stravování zase dostávají do popředí. Jejich velkou výhodou je, že podobně jako rýže, neobsahují lepek. Tato obilovina je považována za zásadotvornou, proto je vhodná při tzv. překyselení organismu. Jáhly jsou velmi dobře stravitelné a rovněž bohaté na vlákninu, některé minerály a vitamíny. Nemají příliš vysoký glykemický index (cca GI 55-60), tudíž po jejich konzumaci (zejména pokud je doplníme bílkovinou, např. tvarohem) nám nevyskočí prudce hladina cukru v krvi.

Uvařit je není žádá věda

Jáhly je potřeba před vařením spařit horkou vodou, a to klidně i několikrát. Stačí přecedit přes sítko. Důvodem je obsah saponinů. Pokud je vyšší, způsobuje hořkou chuť jahel a zároveň může způsobit i trávicí potíže. Vařte je na mírném plamenu v jemně osolené vodě do změknutí, přibližně minut 12–15 minut. Tou dobou by se vám měla již všechna voda vyvařit.

Jáhly hodně nabydou

Jáhly patří k potravinám, kdy z mála uvaříte hodně. Odborné výživové tabulky uvádějí koeficient změny 2,79. Použijete-li tedy 100 g jahel (z obchodu v sáčku) a přidáte 200 g vody, po uvaření by měl mít výsledný pokrm hmotnost 279 g, tedy téměř 3x tolik.

Jáhlový nákyp s jablky a tvarohem

Suroviny

  • 200 g jáhly
  • 750 g jablka
  • 250 g tvaroh = 1 kostka tvarohu
  • Trocha mléka
  • Kokos
  • Rozinky
  • Skořice
  • Šťáva z citronu
  • Cukr krupice a vanilkový cukr
  • Sůl

Foto: Rýdlová J.

Postup

Uvařte jáhly tak, aby se jejich zrníčka od sebe začala oddělovat (tj. nikoli na kaši). Promíchejte je s trochou kokosu a vanilkovým cukrem, to jim dodá zajímavou chuť.

Naneste vrstvu jahel do kulaté dortové formy (o poloměru 20 cm) vyložené pečicím papírem. Na ně dejte směs nastrouhaných a mírně oslazených jablek ochucených skořicí. Pokud jablka pouštějí příliš mnoho šťávy, zahustěte je ovesnými vločkami nebo kokosem.

Na jablka naneste tvarohovou nádivku. Ta vznikne tak, že kostku tvarohu podle potřeby smícháte s trochou mléka, přidáte cukr, opláchnuté rozinky a šťávu z citronu. Na tvaroh nanesete zbytek jahel a trochu je vtlačte do tvarohové vrstvy. Pečte při 180 °C přibližně 35 až 45 minut. Nákyp se krájí nejlépe až za studena. Řez nákypu lze podávat také jako snídani, svačinu či večeři. Před ohřevem v mikrovlnné troubě můžete poklást kousky čokolády, které roztopené výborně chutnají.

 

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Poradna

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

S nadcházející sezónou předvánočních nákupů i tradičních slevových akcí se výrazně zvyšuje riziko kyberpodvodů. Zločinci svůj klasický sortiment vždy „obohatí“ o nějakou novou praktiku, aby se dostalo na co nejvíce ...
Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky břišní patří k nejzávažnějším onkologickým onemocněním. Každý rok jí v České republice onemocní více než 2 500 lidí a téměř 2 300 pacientů na ni zemře. Šance na ...
Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Pořízení rovnátek, umělého chrupu nebo třeba jen korunky či můstku nejsou zdaleka levné záležitosti. Pacient běžně zaplatí i přes 10 000 Kč, takže očekává, že výrobek mu bude dobře sloužit. ...
Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Podzim, včetně listopadu, patří  k nejrizikovějším obdobím roku. V listopadu se dny výrazně zkracují. Stmívá se dříve, a to prodlužuje čas, kdy je zvěř aktivní. Zároveň se však snížuje viditelnost. ...
Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Moderní technologie nás obklopují na každém kroku. Na jedné straně nám vydatně ulehčují život, na straně druhé si vybírají svou daň. Stále více lidí se potýká s fenoménem známým jako ...
Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Bohatá sněhová nadílka, která v posledních dnech napadla v některých regionech, mnohé zaskočila. Muži i ženy s nelibostí popadli lopaty a s údernou písní J. Nohavici na rtech „Večer to ...
Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Listopad nás obdařil prvními mrazíky, topná sezóna se už zkrátka rozjíždí naplno. Majitelé rodinných domů se na ni často poctivě připravují, jelikož jejich kamna a komíny dostávají každodenním topením pořádně ...
Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Ve dne zvládáme všechno. Pracujeme, řešíme úkoly, taháme těžké nákupy – a nic zvláštního necítíme. Ale jakmile se večer uložíme do ticha, tělo jako by se rozhodlo, že teď je ...
Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Letos v červnu začala platit novela zákoníku práce, která je označována jako flexinovela. Důvodem tohoto označení je snaha novely zvýšit flexibilitu – tj. pružnost pracovních vztahů tak, aby lépe vyhovovaly ...
Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Tmavá rajčata v našich končinách působí nezvykle. Jejich lesklý černý vzhled přitahuje zrak a vzbuzuje zvědavost. Pokud o jejich existenci nemáte tušení, možná budete pochybovat o tom, jakou zeleninu to ...