Dnes je 7. 12. 2025 a svátek má Ambrož

Pečení bez vajec. Tvarohové chrupinky, kterými zabavíte děti a na kterých si společně pochutnáte

Něco sladkého na zub přijde občas vhod každému. Pokud máte rádi tvaroh, zkuste náš léty ověřený recept na tvarohové chrupinky. Recept se obejde bez drahých vajec a dobrota navíc vydrží dlouho čerstvá. S těstem se velmi dobře pracuje, takže do pečení můžete s klidem zapojit také své děti nebo vnoučata.

Tvaroh je ideální volba

Tvaroh je bohatý na lehce stravitelné bílkoviny, zajistí delší pocit sytosti a je také významným zdrojem vápníku a vitaminu B2. Pro každého, kdo jí rád zdravě a chutně, je tvaroh ideální volbou. Výjimkou jsou však lidé, kterým trávení mléčných bílkovin dělá problém, či na nějakou z nich mají dokonce alergii.

Suroviny na těsto

  • 250 g hustého tvarohu (nikoli vodnatý nízkotučný tvaroh)
  • 250 g Hery nebo másla
  • 300 g hladké mouky (množství je přibližné, závisí na vlastnostech tvarohu)

Suroviny na náplň

  • 300 g tvarohu v kostce
  • 1 citrón
  • Cukr moučka dle chuti
  • Trocha kokosu a rozinek

Příprava těsta

Tuk vyndáme z lednice o něco dříve, aby změkl a lépe se s ním pracovalo. Rovněž tvaroh by neměl být příliš chladný. Nejdříve zpracujeme tuk a tvaroh, pak přidáváme mouku. Je-li tvaroh řidší, budeme potřebovat mouky o něco více, než je uvedeno v rozpisu. Těsto zpracujeme rukama, výsledkem by měla být kompaktní hmota. Těsto dáme odpočinout do lednice na cca 30 min., klidně ho tam ale můžeme nechat až do druhého dne.

Formičky na plněné těsto. Foto: Rýdlová J.

Příprava náplně

Náplň připravíme tak, že v misce rozmícháme tvaroh s moučkovým cukrem a šťávou z citrónu. Náplň nesmí být řídká, protože by vytekla, proto používáme hustší kostkový tvaroh. (Nemáme-li použijeme k zahuštění trochu vanilkového pudinku v prášku.) Výbornou chuť dodá nastrouhaná citronová kůra, problém však je, že by správně neměla být chemicky ošetřená. Můžeme rovněž přidat trochu kokosu a předem namočené rozinky, není však nutné.

Těsto i pracovní plochu mírně posypeme hladkou moukou, aby se těsto nelepilo, a vyválíme válečkem na tenčí plát. Z něj vykrajujeme kolečka, která naplníme tvarohovou náplní a následně přehneme na půl. Okraje těsta k sobě po celé délce pevně přitiskneme, aby náplň nevytekla. Práci výborně usnadní formičky na obrázku.

Pečení

Naše výtvory dáme na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Při této teplotě také pečeme, dokud se těsto nezačne zbarvovat do zlatova (cca 15 až 25 min. dle velikosti chrupinek a typu trouby). Ještě teplé chrupinky pocukrujeme moučkovým cukrem nebo přímo v cukru obalíme. Právě tento krok je ovšem pro naše zdraví nejméně prospěšný, takže „otrlé“ povahy jej mohou vynechat, popř. cukrem zdárně šetřit.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva vám neunikne.
Sledujte nás na síti X, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Poradna

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

Vánoční nákupy znamenají žně pro kyberzločince. Jaké jsou jejich nové praktiky a jak se chránit

S nadcházející sezónou předvánočních nákupů i tradičních slevových akcí se výrazně zvyšuje riziko kyberpodvodů. Zločinci svůj klasický sortiment vždy „obohatí“ o nějakou novou praktiku, aby se dostalo na co nejvíce ...
Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky je velmi závažnou diagnózou. Za určitých podmínek ji však lze úspěšně operovat

Rakovina slinivky břišní patří k nejzávažnějším onkologickým onemocněním. Každý rok jí v České republice onemocní více než 2 500 lidí a téměř 2 300 pacientů na ni zemře. Šance na ...
Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Rovnátka, korunka nebo umělý chrup. Jak je to s reklamací, když jsou s nimi problémy

Pořízení rovnátek, umělého chrupu nebo třeba jen korunky či můstku nejsou zdaleka levné záležitosti. Pacient běžně zaplatí i přes 10 000 Kč, takže očekává, že výrobek mu bude dobře sloužit. ...
Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Listopad na silnicích patří k nejrizikovějším. Jak předejít srážkám se zvěří a nepodléhat mýtům

Podzim, včetně listopadu, patří  k nejrizikovějším obdobím roku. V listopadu se dny výrazně zkracují. Stmívá se dříve, a to prodlužuje čas, kdy je zvěř aktivní. Zároveň se však snížuje viditelnost. ...
Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Technologický stres. Když moderní technologie předběhnou kapacitu člověka

Moderní technologie nás obklopují na každém kroku. Na jedné straně nám vydatně ulehčují život, na straně druhé si vybírají svou daň. Stále více lidí se potýká s fenoménem známým jako ...
Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Odhazování sněhu jako posilovna. Jak si neodrovnat tělo a ještě se protáhnout

Bohatá sněhová nadílka, která v posledních dnech napadla v některých regionech, mnohé zaskočila. Muži i ženy s nelibostí popadli lopaty a s údernou písní J. Nohavici na rtech „Večer to ...
Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Rodinné domy, chaty, chalupy. Jak často si správně zvát kominíka

Listopad nás obdařil prvními mrazíky, topná sezóna se už zkrátka rozjíždí naplno. Majitelé rodinných domů se na ni často poctivě připravují, jelikož jejich kamna a komíny dostávají každodenním topením pořádně ...
Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Když se tělo ozývá v noci. Proč nás budí srdce, hlava nebo svaly

Ve dne zvládáme všechno. Pracujeme, řešíme úkoly, taháme těžké nákupy – a nic zvláštního necítíme. Ale jakmile se večer uložíme do ticha, tělo jako by se rozhodlo, že teď je ...
Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Zkušební doba v zaměstnání. Co se nově změnilo a na co si dát pozor

Letos v červnu začala platit novela zákoníku práce, která je označována jako flexinovela. Důvodem tohoto označení je snaha novely zvýšit flexibilitu – tj. pružnost pracovních vztahů tak, aby lépe vyhovovaly ...
Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Černá rajčata. V čem se liší od klasiky, proč jsou tmavá a jak si tuto raritu vypěstovat

Tmavá rajčata v našich končinách působí nezvykle. Jejich lesklý černý vzhled přitahuje zrak a vzbuzuje zvědavost. Pokud o jejich existenci nemáte tušení, možná budete pochybovat o tom, jakou zeleninu to ...