Odstartovala výstavba jihovýchodního obchvatu Jihlavy. Propojka na Třebíč a Znojmo má být hotova za dva roky

Foto: Kraj Vysočina

JIHLAVA – K dnešnímu dni byla oficiálně zahájena historicky největší investiční akce na Vysočině. První část jihovýchodního obchvatu Jihlavy, jehož výstavba překročí miliardu korun, spojí výpadovky na Třebíč a Znojmo.

Výstavba obchvatu má dvouleté zpoždění, přípravné práce měly začít už na podzim roku 2020. Plánovaná stavba bude mít dvě etapy. Její první část, označená JIH, která spojí silnice na Třebíč a Znojmo, měří 2,5 kilometru.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

„Během dvou let stavby bude na trase vybudováno šest mostů a dvě kruhové křižovatky, které umožní bezpečný a plynulý nájezd na novou komunikaci. Po dokončení celé trasy na něj bude převedena většina tranzitu a v budoucnu by měl sloužit i pro plánovanou přepravu nadrozměrných komponent pro stavbu dalšího bloku Jaderné elektrárny Dukovany,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Jako první se do práce na obchvatu pustí zeměměřiči, kteří hned po předání staveniště musí jasně definovat vedení nové trasy. „Následovat budou dlouhé týdny zemních prací, v jarním období i přeložky vedení vysokého napětí. Od jejich dokončení se budou odvíjet další stavební práce,“ doplnila Jitka Svatošová z Odboru sekretariátu hejtmana Kraje Vysočina.

První část obchvatu vyjde na 575 milionů korun.  Na její financování kraj využije evropskou dotaci ve výši 307 milionů korun. Stavba části obchvatu JIH má být zprovozněna na podzim roku 2024.