Muž na Jihlavsku dlouhodobě týral svou manželku. Za domácí násilí mu hrozí desetiletý trest

Ilustrační foto

JIHLAVA – Z pěti trestných činů obvinili policisté dvaačtyřicetiletého muže z Havlíčkobrodska, který více než rok týral svou manželku. Žena byla vystavena psychickému a fyzickému násilí a musela dokonce vyhledat lékařskou pomoc. Agresorovi nyní hrozí až deset let za mřížemi.

Závažný případ domácího násilí se od loňského léta odehrával v domě na Jihlavsku. Agresivní muž zde psychicky i fyzicky týral svou manželku. „Ženu vulgárně slovně urážel, vyhrožoval jí a fyzicky ji napadal. Násilí se postupně zhoršovalo a intenzita útoků se zvyšovala. Agresivita muže stoupala s užíváním alkoholu a drog,“ uvedla mluvčí policie Jana Kroutilová.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Agresor ženě vyhrožoval, rozbíjel její věci, ničil zařízení bytu. Žena byla vystavena i sexuálním útokům a ponižování. „Muž ženu rovněž hlídal a kontroloval, ať se jednalo o její soukromý, tak pracovní život. Způsobil jí výrazné psychické obtíže, žena jeho jednání pociťovala jako těžké příkoří ve spojení s pocity strachu, bezmoci a ponížení,“ doplnila mluvčí.

Při posledním napadení, které se odehrálo na konci října, muž ženu zranil a na místo byla přivolána policie. Ženu odvezli záchranáři k ošetření do nemocnice, muž skončil na záchytce a poté jej policisté ze společného bydlení vykázali. Tím to však zdaleka neskončilo. Muž se do domu znovu vracel, kopal do dveří bytu a dobýval se dovnitř. Ženu se navíc snažil opakovaně kontaktovat a napadl i jejího známého, který jí chtěl pomoci.

Na konci listopadu policisté násilníka zadrželi a bylo zahájeno trestní stíhání. „Muž byl obviněn ze spáchání zločinu týrání osoby žijící ve společném obydlí páchaného po delší dobu, dále vícenásobného zločinu vydírání spáchaného se zbraní a na svědkovi, dalším činem je zvlášť závažný zločin v oblasti sexuálního násilí. Obviněn je také z přečinu pokusu ublížení na zdraví a přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání,“ dodal vedoucí oddělení obecné kriminality Jakub Pivoňka. Obviněný muž byl již v minulosti několikrát soudně trestán, pobýval i ve vězení. Teď to vypadá, že se tam co nevidět znovu vrátí.