Jihlavská Havaj nabízí útočiště lidem bez domova, na zahradě stojí i šest iglú

Foto: Město Jihlava

JIHLAVA – Noclehárna Havaj na ulici Žižkova v Jihlavě je nyní znovu otevřena potřebným. Za symbolickou desetikorunu zde každý večer od 19. hodin mohou lidé bez domova přečkat mrazivou noc.

A bývá zde plně obsazeno. „Kapacita je dvanáct lůžek. Určena jsou pro všechny bez střechy nad hlavou. Přenocovat tu mohou muži i ženy,“ říká David Chlupáček ze Střediska křesťanské pomoci, které noclehárnu provozuje.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Kromě možnosti přespání ocení lidé bez domova i možnost osprchování teplou vodou. Na zahradě stojí hygienický kontejner s toaletami, sprchou a umyvadlem. Zdejší návštěvníci ale nepohrdnou ani příležitostným občerstvením. „Jídlo není součástí služby. Spíš je to takový bonus navíc, když zrovna něco je. Například sem vozíme pečivo, které se ten den neprodá, a nabízíme ho tu. K dispozici je tu pak i káva, čaj nebo polévky,“ doplňuje David Chlupáček.

Lůžka musí nocležníci opustit nejpozději v sedm hodin ráno. Daleko ale odcházet nemusí. „Přes den je pro zájemce k dispozici vojenský stan, který je u noclehárny na zahradě. Jsou v něm lavice a podlaha, která trochu izoluje chlad. Vejde se tam dalších zhruba dvanáct lidí,“ dodává David Chlupáček s tím, že hned vedle je ještě šest speciálních iglú, ve kterých mohou lidé bez domova chladné dny a noci také přečkat.

Šest speciálních iglú, kde mou lidé přečkat mrazivé dny i noci. Foto: Město Jihlava