Záchranáři na Vysočině se o Vánocích nezastavili, i na Štědrý den vzlétal vrtulník

Foto: ZZS Kraje Vysočina

KRAJ VYSOČINA – Velmi rušné svátky mají za sebou vysočinští záchranáři. Jen za Štědrý den vyjížděli téměř 160krát. S náročnou službou počítají i o Silvestru.

Nejvíce výjezdů za posledních několik let, tak záchranáři z Vysočiny hodnotí letošní Vánoce. Během tří svátečních dnů absolvovali rovných 537 výjezdů, což je zhruba o 140 více než v několika předchozích letech. „Možná i z důvodu vlny respiračních onemocnění se nejčastěji jednalo o stavy jako dušnost, horečka, kolaps či bolesti na hrudi. Nechyběly ale ani bolesti břicha způsobené přejedením či stavy po nadměrné konzumaci alkoholu,“ uvedl mluvčí krajských záchranářů Petr Janáček.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Další téměř stovka výjezdů byla kvůli úrazům a deset zásahů si vyžádaly dopravní nehody. K jedné z nich, která se přímo na Štědrý den odehrála na Jihlavsku, musel dokonce vzlétnout vrtulník. Ten pacienta s podezřením na těžká zranění transportoval do brněnské nemocnice.

Další neméně náročné období mají záchranáři před sebou. Silvestrovské oslavy každoročně doprovází nejen zvýšená míra alkoholu, ale i experimenty se zábavnou pyrotechnikou. „Neriskujte zbytečně. Pokud se už rozhodnete oslavit příchod Nového roku se vší parádou, měli byste používat pouze kvalitní pyrotechnické výrobky a dbát na pravidla uvedená na výrobku. Důležitá je bezpečná manipulace, vzdálenost a povolená věková hranice,“ dodal Petr Janáček.