Jihlavskou porodnici vyhledávají maminky nejen z Vysočiny

Foto. Nemocnice Jihlava

JIHLAVA – Do jihlavské nemocnice přicházejí běžně porodit i ženy ze vzdálenějšího okolí. Z celkového počtu má celá čtvrtina maminek trvalé bydliště mimo okres Jihlava. Výjimkou nejsou ani maminky například z Olomouce, Vrchlabí nebo České Lípy.

Uplynulý rok rodilo v jihlavské nemocnici 1 254 maminek a na svět přišlo 1 272 dětí. Jednoznačně dominovali chlapci, kterých bylo 668, zatímco děvčátek 604. Nejtěžší chlapec vážil 5 230 gramů a dívka 4 930 gramů. Na svět přišlo vloni 18 dvojčat, o rok dříve jenom 6. A nouze nebyla ani na neobvyklá jména. „Chlapci dostali jména jako William, Eliot, Mikeš nebo Kimi, mezi nevšední dívčí jména patřila třeba Enola, Jara, Sia, Lara, nebo Enola,“ vyjmenoval primář dětského oddělení Martin Zimen.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Maminky mají v Jihlavě k dispozici řadu přírodních metod nejen k usnadnění porodu, ale i k tišení bolestí. „Naše porodnice se snaží zprostředkovat příjemný prožitek z porodu nejen při porodu vaginální cestou, ale také při nutnosti provedení císařského řezu. Celkově se nám daří držet počet císařských řezů na nízké úrovni a významně klesají počty provedených nástřihů hráze,“ doplnila primářka gynekologicko-porodnického oddělení Petra Herboltová.

Během uplynulého roku dostaly maminky na oddělení šestinedělí rodinný pokoj, jehož dominantou je velké lůžko, kde mohou pobývat oba rodiče miminka. Porodnice chystá ale i další novinky. „Připravuje například dávat každé mamince zdarma jako dárek otisk nohy miminka, který si doma mohou rodiče vložit do rámečku,“ dodala mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová.