Skupina mladíků terorizovala jednadvacetiletého mladíka na Havlíčkobrodsku. Hrozí jim deset let vězení

ilustrační foto (zdroj Novinykraje.cz / foto Tomáš Branda)

HAVLÍČKŮV BROD – Do policejní cely putovali na začátku ledna tři mladí muži, kteří v obci na Havlíčkobrodsku opakovaně vydírali a fyzicky napadali jiného mladého muže. Ten skončil po posledním útoku v nemocnici. Policisté mladíky obvinili z několika trestných činů.

Případ odstartoval v létě loňského roku, kdy jeden z obviněných vyhledal poškozeného mladíka a chtěl ho přimět k zaplacení dluhu za jeho kamaráda. Mladík to odmítl. „Poté obviněný fyzicky napadl poškozeného tak, že upadl na zem a v útoku pěstmi pokračoval i na zemi. Následně poškozenému vyhrožoval, aby o tom nikomu neříkal, nebo dopadne ještě hůř,“ uvedla policejní mluvčí Michaela Lébrová.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Dalším, ještě agresivnějším útokům byl mladík vystaven v říjnu a prosinci loňského roku. Kromě úderů pěstmi a kopy došlo i na škrcení a pohrůžku nožem. Když muži nedostali požadovanou finanční hotovost, odcizili mladíkovi jeho věci. Pod hrozbou násilí ho navíc nechali podepsat směnku a pokusili se na jeho jméno uzavřít nebankovní půjčky. Po posledním útoku musel být mladý muž hospitalizován v nemocnici.

Řádění násilníků utnula na začátku ledna policie. Předcházela tomu další výhružka, kdy si útočníci měli opět přijít pro peníze. „Muži ve věku jednadvacet a devatenáct let byli obviněni ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže, zločinu vydírání a zločinu těžkého ublížení na zdraví ukončeného ve stádiu pokusu. Třetí muž ve věku devatenácti let byl obviněn ze dvou trestných činů, a to zvlášť závažného zločinu loupeže a zločinu vydírání,“ sdělil vedoucí oddělení obecné kriminality Jan Pfeffer.

Trojice pachatelů, která již byla v minulosti soudně trestána, je stíhána na svobodě. „Za trestnou činnost hrozí obviněným mužům trest odnětí svobody až na deset let,“ dodala Michaela Lébrová.