Lékařům jihlavské nemocnice pomáhá nejmodernější operační robot

Foto: Nemocnice Jihlava

JIHLAVA – Za desítky milionů korun pořídila jihlavská nemocnice nejmodernější robotický operační systém. Využívat ho budou operatéři napříč chirurgickými obory. Pro pacienty to znamená menší operační rány, rychlejší hojení i méně pooperačních komplikací.

Díky novému operačnímu systému Da Vinci XI provádí lékař zákrok z operačního sálu, ale bez kontaktu s tělem pacienta. „Robotická technologie řeší složité a náročné operace z několika vpichů, podobně jako laparoskopie, avšak umožňuje větší rozsah pohybu a je velmi precizní,“ říká primář urologického oddělení Jaroslav Ženíšek.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Chirurgická základna má čtyři pohyblivá ramena, která drží chirurgické nástroje a kameru. Ramena se pohybují všemi směry a umožňují pohyb nástroje v rozsahu 360 stupňů. Druhou částí robota je ovládací konzole, třetí a čtvrtou část tvoří přístrojová věž a operační stůl. Věž obsahuje nezbytné přístroje a počítačový systém. Stůl je s celým systémem plně synchronizovaný, takže i při zavedení chirurgického nástroje do těla pacienta jím lze pohybovat.

„Studie srovnávající všechny typy operací, od otevřených přes laparoskopické až po roboticky asistované, prokazují výhody robotického přístupu v řadě operací, proto jsou vyhledávané. Rekonvalescence a návrat do běžného života jsou po robotickém zákroku velmi rychlé,“ doplňuje primář Ženíšek.

Nový operační systém využijí chirurgové hned několika oborů. „Využití je nevíce u urologických, onkogynekologických a chirurgických výkonů. Jako první využijí systém urologové při operacích prostaty. Zahájení robotické operativy nám umožní nadále udržet krok s moderními postupy v medicíně také v chirurgických oborech,” dodává ředitel nemocnice Lukáš Velev.

Operační systém Da Vinci XI zakoupila Nemocnice Jihlava za necelých 65 milionů korun. Vybavení je jediné na Vysočině.

Foto: Nemocnice Jihlava
Primář Jaroslav Ženíšek. Foto: nemocnice Jihlava