Jihlavští kriminalisté zachránili posádku havarovaného auta, včetně dvou dětí

Auto mohlo kdykoliv začít hořet, hrozil i pád stromu. Foto: Policie ČR

JIHLAVA – Skleněnou plaketu za odvahu a statečnost obdrželi dva jihlavští kriminalisté, kteří na konci prosince loňského roku vysvobodili posádku uvězněnou v havarovaném vozidle. Záchrana čtyř osob proběhla ještě před příjezdem hasičů, nehoda se obešla bez vážných zranění.

Osobní vůz Škoda Fabia havaroval v úterý 27. prosince odpoledne na silnici II/406 u obce Kostelec na Jihlavsku. Řidič  vjel na nezpevněnou krajnici, narazil do betonového soklu a poté do vzrostlého stromu. „Po střetu s betonovým soklem zůstal sokl zaklíněný pod přední částí auta a po nárazu se strom přerazil a jeho část spadla na vozovku. Ve vozidle v době dopravní nehody cestovaly dvě dospělé osoby a dvě malé děti, které byly usazeny v dětských zádržných systémech,“ informovala mluvčí policie Dana Čírtková.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Posádka auta měla velké štěstí, protože právě v té době projížděl místem linkový autobus, v němž se vraceli ze služby dva jihlavští kriminalisté. Ti z autobusu okamžitě vystoupili a snažili se pomoci dvěma dospělým dostat se z auta ven. „Z důvodu deformace nebylo nijak snadné otevřít přední dveře u vozidla, ale nakonec se to policistům povedlo,“ doplnila mluvčí.

Policisté poté ve spolupráci s dalšími lidmi, kteří na místě zastavili, vyndali z dětských autosedaček dvě děti ve věku jeden rok a dva roky. Museli pracovat rychle, protože hrozilo, že na vozidlo spadne zbytek přeraženého stromu, a navíc mohlo auto kdykoliv začít hořet. Posádku převezli záchranáři do nemocnice na vyšetření, kde se nakonec ukázalo, že lehké zranění utrpěly pouze děti.

Řidiči nehodu objížděli

„Věděli jsme, že je důležité hlavně nepanikařit a rychle a efektivně pomoci lidem ven z auta. Zpočátku jsme vůbec nevěděli, že jsou uvnitř i malé děti. Navíc posádka nemluvila česky, což celou situaci komplikovalo,“ uvedli kriminalisté s tím, že pro ně ale bylo obrovským zklamáním chování některých řidičů. „Jeden projíždějící muž chtěl rychle odstranit zlomený strom ze silnice, aby mohl pokračovat dál v cestě. A to ještě v době, kdy byli v havarovaném autě uvězněni pasažéři. Další řidiči tak spěchali, že místo objížděli po přilehlé louce a ani se nepřesvědčili, jestli někdo nepotřebuje jejich pomoc,“ dodali shodně kriminalisté.

Jména ani fotografie obou policistů policie nezveřejnila vzhledem k jejich zařazení ve službě kriminální policie a vyšetřování.