Brodská nemocnice má po letech opět klinického psychologa

Foto: Nemocnice Havlíčkův Brod

HAVLÍČKŮV BROD – Po několikaleté odmlce otevřela Nemocnice Havlíčkův Brod na začátku ledna ambulanci klinického psychologa. Nabízí nejen psychodiagnostiku, terapii a krizovou intervenci, ale i celou řadu klinicko-psychologických služeb.

Specializovaná psychologická péče funguje každý všední den dopoledne, pacient se ale musí předem objednat. Je určena dětem i dospělým. „Zaměřuji se na léčbu úzkostných poruch, afektivních poruch, osobnostních poruch a nabízím podpůrnou terapii lidem s psychotickou zkušeností či s onemocněním schizofrenního okruhu, obracet se na mne mohou pacienti v případě řešení krizových situací, léčby traumatických zážitků“, říká klinická psycholožka Alena Procházková.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Jako terapeutický přístup používá doktorka Procházková Gestalt terapii a podle indikace i metodu EMDR nebo hypnózu. Cílem Gestalt terapie je nalézt a prozkoumat staré vzorce chování, které pacientům dříve pomáhaly zvládnout životní zátěž. EMDR terapie je zase vhodná pro pacienty s psychickými potížemi vzniklými na základě traumatických událostí, jako například nehody, úmrtí, znásilnění či těžké rozchody. „Když dojde k traumatické události, často dochází k tomu, že tato zkušenost zůstane zablokovaná v nervovém systému, v neuronálních sítích mozku, současně s obrazy, zvuky, myšlenkami a původními pocity. Takto zablokovaná zkušenost má často tendenci se znovu aktivovat, což může být kořenem mnoha zdravotních potíží a negativních emocí, které se nám občas nedaří mít pod kontrolou,“ doplňuje doktorka Procházková.

Metodou EMDR je možno léčit i pacienty s některými fobiemi, nespornou výhodou je její relativní rychlost. Výborný efekt se dostavuje i při řešení studu, který se rozvinul na základě nějakého nepříjemného zážitku. Úspěšnou variantou léčby může být při vhodné indikaci také hypnóza. Je ale na terapeutovi, aby zvážil, zda jsou pacientovy potíže hypnózou ovlivnitelné.

Ambulance klinického psychologa se nachází v pavilonu č. 13, ve třetím patře. Objednání je možné telefonicky na čísle 569 472 306 nebo přes email alena.prochazkova@onhb.cz. „Kapacita ambulance se naplnila v průběhu několika dnů, takže aktuálně přijímáme pouze na čekací listinu,“ dodává mluvčí nemocnice Petra Černo.