Migranti z hranic ze Slovenskem zmizeli. Na jak dlouho?

Zdroj: Pexels/Faruk Tokluoğlu

ČESKO – Počínaje nedělí definitivně skončily kontroly na hranicích mezi Českem a Slovenskem. Zavedeny byly loni, 29. září, a to kvůli sílící migraci. Zatímco Slovensko proti tomuto kroku protestovalo, česká strana chtěla v kontrolách pokračovat, dokud míra migrace významně nepoklesne. K tomu pak došlo již během prosince. Otázkou však je, jak se situace změní s příchodem jarních měsíců.

Při zavedení kontrol na hranici se Slovenskem se o vstup do Česka denně pokoušely stovky lidí. Jen v období od 29. září do 9. prosince bylo v oblasti Zlínska zadrženo 3 254 migrantů (převážně ze Sýrie) a 34 převaděčů, 750 lidem byl vstup do ČR odepřen a 322 osob bylo vráceno zpět na Slovensko.  Během tohoto období se na místě vystřídalo téměř 60 tisíc policistů, tisíce celníků, na dva tisíce vojáků z povolání a 630 vojáků v aktivní záloze ze všech krajů republiky. Celkem příslušníci bezpečnostních složek zkontrolovali přes 3 miliony lidí.

Do boje s nelegální migrací byly nasazeny i rozličné moderní prostředky, např. termovize, která pomáhala monitorovat migrační trasy vedoucí přes lesy a pole. Stejně tak byla využívána zařízení na odhalování osob ukrytých v kamionech – někteří migranti totiž cestovali i v jejich podvozcích. Zadržováni byli také převaděči – ti byli navíc nezřídka pod vlivem různých psychotropních látek a také ozbrojení. Od konce září pak každý týden bylo na hranicích zadrženo 300-400 běženců, kteří se snažili vstoupit na české území.

Co se dále dělo se zadrženými?

„Všechny, kdo byli zadrženi, česká policie ztotožnila, a pokud se prokázalo, že jsou ze zemí, kde probíhá válečný konflikt, tak je propustila s tím, že Česko musejí opustit do 30 dnů,“ vysvětlila Magda Faltová, ředitelka Sdružení pro integraci a migraci, s tím, že naprostá většina těchto běženců stejně Česko užívá jen jako tranzitní zemi. Cestují totiž dále na západ, nejčastěji do Německa. Pokud zadržení neměli právní důvody k tomu, aby na české území mohli vstoupit, byli dle slov Faltové umístěni do detencí. Během tohoto pobytu se česká policie snažila, aby byl proveden jejich nucený návrat do vlasti.

Zklidnění situace

Situaci na česko-slovenských hranicích zklidnil až příchod zimy – již od 9. prosince policie na Zlínsku žádné migranty nezadržela. Od včerejška tedy byl kompletně ukončen režim kontrol, ačkoliv ty i nadále budou probíhat alespoň namátkově. Konec kontrol Slováci přivítali, na hranicích totiž nezřídka museli velmi dlouho čekat. Police již také přerušila provoz registračního střediska v Holešově, ten může být ale při opětovném zhoršení situace obnoven.

„Je běžné, že v zimních měsících je migrace nižší. Uvidíme, co se bude dít na jaře a také co se bude dít v Turecku,“ doplnila Faltová s tím, že v dlouhodobějším pohledu mají hraniční kontroly spíše jen efekt vzniku určité komplikace, běžence od cesty ale neodradí. „Kontrola se stane překážkou, kterou běženci překonají tím, že se migrační trasa odkloní, nejčastěji se ale jen pohyb běženců zkomplikuje a je dražší a nebezpečnější,“ uzavřela.