Za specializovanou léčbou patní ostruhy míří do Pelhřimova i pacienti z okolních regionů

Ulevit od bolesti pomáhá pacientům rentgenový ozařovač T-200. Foto: Nemocnice Pelhřimov

PELHŘIMOV – Pelhřimovská nemocnice má v péči přibližně dva tisíce nemocných s patní ostruhou. Od bolestí jim už osmým rokem pomáhá moderní rentgenový přístroj T-200. Denně jej v průměru využije dvacet pacientů, a to nejen z Vysočiny, ale i ze vzdálenějších míst.

Onemocnění ostruhy patní kosti postihuje muže i ženy napříč věkovým spektrem a často výrazně narušuje kvalitu života. „Je to v podstatě zkostnatění, osifikace konce úponových šlach. Nejčastěji k tomu dochází na spodní ploše paty, kde začíná plantární aponeuróza, což je vějíř šlach, který se upíná na výběžek patní kosti a směřuje k jednotlivým prstům nohy. Právě oblast úponu na patní kost může, ať už v důsledku námahy nebo používání nevhodné obuvi, zkostnatět,“ popisuje uznávaný lékař pelhřimovského radioterapeutického oddělení Jaromír Kořínek.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Bolest bývá obvykle nejhorší ráno po probuzení nebo po delším odpočinku. „Samotný kostní výběžek příliš nebolí. Lidé bolest cítí teprve tehdy, když se v místě vytvoří zánět např. v důsledku nějakého traumatu nebo při chronickém dráždění třeba dlouhými procházkami po asfaltu nebo jiném tvrdém povrchu,“ doplňuje Jaromír Kořínek.

Základem terapie je vyloučení dalšího přetěžovaní a nasazení fyzikálních metod léčby jako je magnetoterapie, ultrazvuková léčba nebo terapie rázovou vlnou. A pokud tyto metody nepomohou, přichází na řadu rentgenové záření. „Snažíme se, aby ozařování bylo až posledním možným druhem léčby. Nízké dávky působí pozitivně na bolest, tlumí zánět,“ dodává Jaromír Kořínek.

Většině pacientů pomůže již první léčebná série

Během jedné série absolvují pacienti sedm návštěv. Celková doba jedné návštěvy je asi 10–20 minut, samotné ozáření trvá zhruba 1 minutu. Po absolvování jedné série jsou pacienti poučeni o dalším zatěžování paty a do tří měsíců by měly problémy vymizet. Přibližně u jedné třetiny pacientů se musí série ozáření opakovat.

Radioterapeutické oddělení Nemocnice Pelhřimov navštěvují pacienti nejen z Kraje Vysočina, ale i ze vzdálenějších míst, jako je Písek, Nová Bystřice, Benešov nebo Louňovice pod Blaníkem. Každý rok je přístrojem T-200 provedeno v průměru 4 700 výkonů (ozářených polí).

Foto: Nemocnice Pelhřimov