Hygienici na Vysočině si vloni posvítili na stravovací služby. Padly pokuty za tři čtvrtě milionu

Ilustrační foto

KRAJ VYSOČINA – Přes tisíc kontrol stravovacích provozoven provedli v roce 2023 krajští hygienici na Vysočině. Téměř u čtvrtiny z nich odhalili nějaké závady, pokuty vyšplhaly na stovky tisíc.

„V loňském roce jsme zkontrolovali 1067 provozoven stravovacích služeb, jako jsou vyvařující restaurace, kuchyně a kantýny pro zaměstnance, občerstvení, bufety a cukrárny, pevné i mobilní
stánky, provozy stravování ve zdravotnictví a sociálních službách nebo výčepy,“ vyjmenoval ředitel Odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Zdeněk Novotný. Za porušení hygienických předpisů bylo uloženo 243 správních trestů, celková výše pokut dosáhla částky 766 000 korun.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Při svých kontrolách sledují hygienici především čistotu provozu, podmínky skladování potravin, dodržování teplotního řetězce a sledovatelnosti potravin a pokrmů, ale i osobní hygienu pracovníků či uplatňování zásad správné hygienické a výrobní praxe zpracované v dokumentaci HACCP. „Z provedených kontrol bylo téměř 23 procent se závadou. Nejčastější pochybení spočívají v nedostatečné čistotě provozu, chybách ve sledovatelnosti historie předvařených pokrmů, nedodržování přijatých postupů na zásadách HACCP, nesplnění informační povinnosti o přítomnosti alergenů, případně v klamání spotřebitele v informacích o povaze pokrmu,“ doplnil Zdeněk Novotný.

Foto: KHS kraje Vysočina

Součástí kontrol je také zjišťování, jaké předměty a materiály jsou pro styk s potravinami používány. Hygienici sledují i dodržování zákazu prodeje a používání dnes již nepovolených jednorázových plastových předmětů, jako příborů či brček. „V loňském roce bylo v Kraji Vysočina za tímto účelem zkontrolováno 75 provozoven. Za porušení požadavků při výrobě nebo uvádění výrobků určených pro styk s potravinami nebo za porušení zákazu uvádění nebo značení vybraných jednorázových plastových výrobků do oběhu bylo uloženo 12 správních trestů,“ dodal vedoucí oddělení hygieny výživy v Jihlavě a Třebíči Petr Soustružník.

Foto: KHS kraje Vysočina

Podrobné informace najdou zájemci na webových stránkách krajské hygienické stanice.

HACCP (z anglického Hazard Analysis and Critical Control Points) je zavedený systém kritických bodů k vyloučení rizik ohrožujících bezpečnost potravin.