Muž na Zlínsku zdražení energií nepocítil. Načerno odebral elektřinu za 850 tisíc

Ilustrační foto

ZLÍNSKO – Odebírání elektřiny načerno se vymstilo dvaašedesátiletému muži z obce u Přerova. Ten nyní čelí obvinění z krádeže, protože v nemovitosti na Zlínsku neoprávněně odebíral elektřinu mimo elektroměr, čímž způsobil energetické společnosti škodu za 850 tisíc korun.

Možný podvod při odběru elektřiny začali energetici prošetřovat loni v květnu na základě anonymního oznámení. Odběr měřili od loňského července do letošního července. „Majitel této nemovitosti následně vykázal za uplynulý rok odběr asi 105 kWh. Z kontrolního měření ale vyplynulo, že skutečný odběr elektřiny byl 50 429 kWh.  Rozdíl byl tedy 50 324 kWh a způsobená škoda téměř 850 tisíc korun,“ upřesnila policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Pracovníci energetické společnosti následně podali na majitele domu trestní oznámení. „Kriminalisté při domovní prohlídce zjistili, že v rodinném domě je nainstalovaná neměřená odbočka elektrické energie. Elektřinu bylo díky tomu možné přepínat z měřené do neměřené polohy vypínačem umístěným v kuchyni,“ uvedla Kozumplíková.

Majitel rodinného domu nejprve tvrdil, že nerozumí tomu, jak mohlo dojít k tak vysoké spotřebě, když nemovitost využívá pouze jako chalupu. „Po domovní prohlídce ale přiznal, že mu odbočku instaloval jeho známý, který ale v loňském roce zemřel. Vysvětlil mu funkci vypínače. Muž si poté na neměřenou elektřinu přepínal vypínačem zejména v době, kdy využíval elektrické přímotopy,“ přiblížila mluvčí. Dosud netrestaný muž může skončit ve vězení až na 5 let.