Obnovení památník na Ploštině uvítá první návštěvníky už na jaře

Foto: Jiří Balát

ZLÍNSKO – Obnova Památníku protifašistického odboje na Ploštině spěje ke konci. Návštěvníkům areál nabídne jedinečné expozice i prostory pro pořádání edukačních aktivit. První z nich by sem mohli zamířit už na jaře příštího roku.

Areál budou tvořit tři objekty spojené stezkami. Návštěvníkům přiblíží, jak vypadala pasekářská osada před válkou, během tragédie, ale také to, jak tragická událost poznamenala region v dalších desetiletích. „Lidé obývající pasekářskou osadu na Ploštině byli nesmyslně a krutě zavražděni na samém sklonku války, kdy nacistické komando vypálilo celou osadu a v plamenech našlo smrt čtyřiadvacet lidí nejen z Ploštiny, ale i z dalších šesti okolních obcí. Další čtyři byli zabiti cestou, kudy německé jednotky projížděly. V následujících dnech se opakovaly podobné akty nenávistné msty také na bezbranných obyvatelích Prlova a Vařákových pasek. Popravy probíhaly ve Vizovicích i na Březině u Valašských Klobouk. Jen se štěstím unikla podobnému osudu Loučka. Také o těchto místech bude vyprávět nová expozice na Ploštině,“ připomněl Pavel Hrubec, ředitel Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Obnovený památník doplní návštěvnické centrum a replika pasekářské chalupy

Pod dohledem památkářů se monument očistil a ošetřily se vzniklé praskliny. Místo uprostřed památníku kryje speciální dlažba, okolí má novou zpevněnou plochu a původní pískovcová dlažba se vyměnila za žulovou. Vztyčily se nové stožáry na vlajky a instalovaly se pamětní tabule.

Ústředním objektem areálu bude nové návštěvnické centrum, takzvané „Vajíčko“. Prostor je rozdělen do řady celků, které návštěvníkům přiblíží život pasekářů před válkou, život za protektorátu a samotnou tragédii. Intimní místo klidu pro osobní zamyšlení nabídne prostor Ticha.

Areál doplňuje přesná replika původního stavení, které vzniklo na místě vypálené osady v roce 1947 spolu s dalšími třemi domy. Expozice představí dobové bydlení s nábytkem i kachlovými kamny. Přízemní návštěvníka provede po časové ose od osudu Ploštiny do konce II. světové války. Bude tu také prostor pro promítání, edukační programy, přednášky a koncerty. V  patře domu jsou technické prostory, pracoviště kurátorů a edukátorů, skladovací prostor a především velký podkrovní prostor pro pořádání edukačních aktivit pro větší skupiny, školní třídy i pro pořádání krátkodobých a sezonních výstav.

Obnova Ploštiny vyšla na necelých 151 milionů korun. Přes 108 milionů by měla pokrýt dotace z Integrovaného regionálního operačního programu, zbylou část uhradí kraj a muzeum.