Prožijte kouzelný advent ve Zlínském kraji! Tyto akce si nesmíte nechat ujít

Foto: archiv CCRVM

ZLÍNSKÝ KRAJ – Advent ve Zlínském kraji přináší nekonečné množství krásných zážitků. Vedle větších měst, která rok od roku stále víc rozšiřují nabídku kulturních programů a jarmarků na centrálních náměstích, přicházejí s půvabnými adventními výstavami, workshopy a pořady také kulturní instituce. Nejde přitom jen o již proslulé akce, často se objevují nová pojetí adventních programů. Vybrali jsme pro vás pár akcí, které rozhodně stojí za návštěvu.

Muzea a výstavy

Milovníky tradic adventních, vánočních i povánočních potěší Muzeum regionu Valašsko. Od nynějška až do konce února na zámku Vsetín pořádá výstavu Od adventu po fašanky. Nedaleký zámek Lešná u Valašského Meziříčí zve všechny na výstavu Vánoce na zámku s tisíci třpytivými baňkami konanou do 18. prosince a také na sobotní workshopy Vůně zámeckého adventu trvající do 17. prosince.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Kouzlo přírodních Vánoc poznáte na zámku Holešov, oblíbenou výstavu v prostoru arkád můžete zhlédnout až do 6. ledna. Zajímavou výstavu připravilo Slovácké muzeum v Uherském Hradišti. Jmenuje se Dárkonoši. Od Ježíška po Santa Clause. K vidění je až do 8. ledna. Do stejného data se můžete pokochat originálním Betlémem v Kovozoo.

Tento týden

Valašsko žije přípravami na tradiční, mohutně navštěvovaný Valašský mikulášský jarmek ve Valašských Kloboukách proslulý například úctyhodným množství uvařené kyselice nebo čerty s děsivými dřevěnými maskami. Jarmek se uskuteční 2. a 3. prosince, což je také termín konání vánočních jarmarků před poštou v Luhačovicích, na výstavišti v Kroměříži, a na náměstí v Rožnově pod Radhoštěm a jinde. Předmikulášský víkend 3. – 4. prosince je také termínem konání akce Adventní čas, dočkali jsme zas v parku Rochus v Uherském Hradišti.

Příští týden

Mikulášskou nadílku mohou rodiny prožít v pondělí 5. prosince při Mikulášském podvečeru ve Valašském muzeu v přírodě, jež tradičně připravilo před Vánocemi celou řadu půvabných pořadů. Například Vánoční jarmark zde proběhne o víkendu 10. a 11. prosince.

O tomtéž víkendu, konkrétně v sobotu 10. prosince, se uskuteční i oblíbené a působivé Tradiční Vánoce ve Vlčnově. Oproti tomu Baťovské Vánoce můžete 10. prosince zažít v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Jde o zajímavý workshop, na němž si jeho účastníci vyrobí vánoční ozdoby v duchu 30. a 40. let.

V neděli 11. prosince začíná na zámku v Bystřici pod Hostýnem výstava Vánoce v zámecké konírně aneb S anděly za betlémy. Potrvá do předposledního dne roku, tedy do 30. prosince.

Vánoční trhy ve městech

Vánoční trhy a open-air kulturní programy se již staly pevnou součástí adventního času ve Zlínském kraji. Neodmyslitelně k nim patří také gastro-zážitky. Typickými jsou horké nápoje, jako je svařené víno, či mnoho druhů punčů, včetně dětských, a nabídka jídel, mezi nimiž nechybějí ani krajové speciality. Rovněž hudební program je pestrý.

Například Zlín vsadil zejména na přední interprety zdejší scény. V Uherském Hradišti hraje podle očekávání prim folklor. Oporou programu na Masarykově náměstí v Kroměříži jsou programy dětí a pro děti. Avšak právě Kroměříž se letos může pochlubit opravdovým trhákem. V sobotu 10. prosince zde vystoupí David Koller. Ve většině měst vládne mimořádně pestrá a kvalitní programová nabídka vánočních koncertů konaných v sálech.

Rozsvěcování vánočních stromů

Vánoční stromy se na řadě náměstí regionálních měst již rozzářily. Ve Zlíně, Kroměříži, Uherském Hradišti i jinde. Rozhodně ale ne všude. V pátek 2. prosince se rozsvítí například vánoční strom ve valašské metropoli Vsetíně.

Zcela specifický může být zážitek z rozsvěcení vánočního stromu v poetických Luhačovicích. Uskuteční se také v pátek 2. prosince a jeho součástí bude i starostenský čaj. Souběžně konaný Vánoční trh, letos poprvé dvoudenní, bude ozvláštněn pěknými vystoupeními. V sobotu 3. prosince zde například zazpívá zpěvačka Magdalena Malaníková. A mikulášský večer bude v Luhačovicích, zdá se, také poněkud jiný než jinde. Mikuláš se svou družinou se totiž městem prožene v kočáře.