V centru Kroměříže došlo k výbuchu, devět lidí se evakuovalo

Foto: Policie ČR

KROMĚŘÍŽ – Výbuch dnes krátce po osmé ráno otřásl domem na ulici Vodní v Kroměříži. K explozi došlo v jednom z bytů ve druhém podlaží. Příčina je stále v šetření.

Na místo se sjely všechny složky integrovaného záchranného systému a okolí domu bylo zajištěno. „Policisté společně s hasiči z domu evakuovali celkem devět osob. Nikdo nebyl zraněný,“ uvedla policejní mluvčí Barbora Balášová.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Naše jednotky po příjezdu okamžitě zastavily přívod všech energií v domě. V bytě, v kterém došlo k výbuchu, bylo drobné hoření papíru. Ten jsme uhasili vhozením do kýblu a zalitím vody. V sousedních bytech na stejném podlaží byla naměřena malá koncentrace zemního plynu. Velitelem zásahu proto byla nařízena prohlídka všech bytů v domě. Prostory byly odvětrávány přirozeně,“ popsal mluvčí hasičů Roman Žemlička. Při výbuchu podle něj došlo k poškození oken, střepy ale nikoho z kolemjdoucích nezranily a stavba samotná nenese známky poškození.

V době výbuchu se v bytě nikdo nenacházel, až na kocoura, který explozi naštěstí přežil. „Poskytli jsme mylnou informaci, že kocour byl v době výbuchu na záchodě. Vše bylo naopak. Kocour byl v epicentru výbuchu a s úpravou kožichu na trvalou se následně na záchod schoval,“ upřesnil Žemlička.

Policisté spolu s hasiči nyní prověřují přesnou příčinu a okolnosti výbuchu. Vyšetřovatel hasičů i policejní technik si vyžádali příjezd psovoda se psem na vyhledávání akcelerantů hoření. Škoda se odhaduje na 100 tisíc korun. „Podle dosavadních informací docházelo v bytě k úniku plynu, což vedlo k následnému výbuchu. Kriminalisté věc předběžně kvalifikovali jako obecné ohrožení z nedbalosti,“ dodala Balášová.

Foto: Policie ČR